In Nederland lijden ruim 850.000 mensen aan osteoporose. Bij osteoporose worden de botten broos. Een gevolg is dat er sneller breuken ontstaan en dat heling van een breuk moeilijker wordt. Ook kan de wervelkolom inzakken, waardoor men kleiner en krommer wordt. Dit geeft weer pijn en een onstabiele houding, waardoor de kans op vallen nog groter wordt. Osteoporose is een ‘stille’ ziekte. Men merkt er niets van, totdat er plotseling een breuk ontstaat.
De botkwaliteit is grotendeels erfelijk bepaald, maar leefstijl, voeding en beweging zijn ook sterk van invloed. In de kindertijd en puberteit wordt bijna 40% van de uiteindelijke totale botmassa aangelegd. Ook wordt in die periode de botstructuur (de dwarsverbindingen tussen de botbalkjes die de belastingskracht van het botstelsel bepalen) grotendeels aangelegd. Gezonde voeding en veel beweging zijn in die periode essentieel.
Voeding en beweging
Nadat het lichaam volgroeid is, moet men verlies van botmassa zoveel mogelijk tegengaan door voeding en beweging. Sporten maakt de nog aanwezige botten dikker en sterker. Nieuw botstructuur wordt echter niet meer aangelegd. Vooral vrouwen na de overgang lopen meer risico, doordat de afbraak van botcellen na de menopauze sneller gaat.
Acupunctuurbehandelingen
Het is de moeite waard om als preventie, en indien bij jou osteoporose is geconstateerd, acupunctuurbehandelingen te overwegen. Er zijn bepaalde acupunctuurpunten die de aanmaak van botcellen kunnen stimuleren. Ook heeft acupunctuur een algemene vitaliserende werking.
Reageer op dit artikel