Rate this post
 • Waarom je als zzp’er tóch die arbeidsongeschiktheidsverzekering moet nemen
  Rate this post

  Menig zzp’er kiest ervoor om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen. Dit is tegen beter weten in, omdat de meeste zzp’ers zich er tegelijkertijd ook bewust van zijn dat het risico groot is dat je dan met lege handen komt te staan als ze om gezondheidsredenen hun werk niet meer kunnen uitoefenen. Van de andere kant is de keuze ook weer begrijpelijk, omdat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers prijzig kan zijn. We zetten drie goede redenen op een rijtje om tóch voor die arbeidsongeschiktheidsverzekering te kiezen.

  Risicovol beroep
  De aard van je beroep speelt zeker een rol in hoe groot de kans is dat je die arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt. Als jouw beroep zich de hele dag achter een computer afspeelt, loop je natuurlijk wel het risico een muisarm op te lopen, maar dan kun je ook preventief investeren in een verticale muis om dat te voorkomen. Maar werk je bijvoorbeeld in de bouw of de elektrotechniek, dan is het risico op het oplopen van letsel tijdens je werkzaamheden een stuk groter. Dan is het bijna onverantwoord om géén arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Wellicht kun je dan je tarieven wat verhogen om je die verzekering te kunnen veroorloven. Zeker in de bouw moet dat op dit moment geen probleem zijn.

  Alleenstaand of partner zonder baan
  Als je een partner hebt die in loondienst is en voldoende inkomen genereert, is de klap nog wel redelijk op te vangen als jij als zzp’er met arbeidsongeschiktheid te maken krijgt. Maar als je in eentje voor de inkomsten van je huishouden zorgt, zoals wanneer je alleenstaand bent of je partner geen baan heeft, is de impact van het niet meer in staat zijn om inkomsten te genereren bijzonder groot. Het kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld je woning, je energierekening en je boodschappen niet meer kunt betalen. Voorkom dat door tijdig een AOV af te sluiten.

  Geen opdrachtgevers met zorgplicht
  Als werknemer in loondienst heb je een werkgever die een zorgplicht heeft ten opzichte van jou. Deze moet ervoor zorgen dat de werkomgeving waarin je werkt veilig is. Loop je als werknemer letsel op als gevolg van een onveilige werkomgeving, dan kun je de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Dat is een luxe die je als zzp’er niet hebt, tenzij je wordt ingehuurd door een opdrachtgever voor werk dat zijn of haar medewerkers ook hadden kunnen doen. Dan geldt de zorgplicht namelijk ook voor jou. Maar als dat niet geval is, dan sta je er bij een werkongeval echt alleen voor. Ook een uitstekende reden om tóch voor die arbeidsongeschiktheidsverzekering te kiezen.

  Je kunt je voor van alles verzekeren in het leven, zoals autoschade of een kapotte smartphone. Maar is het niet minstens net zo belangrijk om je te verzekeren tegen iets dat écht een enorme impact heeft op je leven, namelijk dat je je werk niet meer kunt doen en dus je inkomsten kwijtraakt?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply