Tijdens het sporten was er zomaar die heftige pijn, je schouder zit ineens vast en doet vreselijk zeer of je miste de laatste trede van de trap waardoor je enkel dubbelklapte. Een blessure kun je zomaar, en op elk moment, oplopen. Tenzij het om een botbreuk gaat, is vaak niet te zeggen wat er exact aan de hand is, omdat op een röntgenfoto niet alles te zien is.
Bij röntgenonderzoek worden, met behulp van röntgenstraling, weefsels zichtbaar die kalk bevatten, namelijk botten. Maar als jij weefselschade aan spieren, pezen, gewrichtskapsels of banden hebt, komt dit op een röntgenfoto doorgaans niet (duidelijk) naar voren en moet je afgaan op de resultaten van een lichamelijk onderzoek.
Echografie
Om tóch een juiste diagnose te kunnen stellen, maakt Schell Fysiotherapie gebruik van echografie. Deze techniek, die gebruikmaakt van geluidsgolven, is bij het grote publiek vooral bekend als middel om de duur van een zwangerschap te bepalen en de groei van het ongeboren kindje te volgen. Maar het is tegenwoordig ook een vrij nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie, omdat het een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam geeft. Niet alleen weefselschade na een (sport)blessure is hier goed mee te beoordelen, maar ook de mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan ermee worden bewaakt. Het levert dan ook veel meer en sneller informatie op dan het gebruikelijke lichamelijke onderzoek.
Veilig en niet pijnlijk
Het echografisch onderzoek zelf is absoluut niet pijnlijk of belastend. Afhankelijk van het te onderzoeken gebied neem je plaats op een stoel of de behandelbank. Er wordt een transparante gel aangebracht, wat even koud aanvoelt, waarna met een zogenoemde ‘transducer’ over de huid wordt heen en weer bewogen. De transducer zendt hoog frequente geluidsgolven uit die door de verschillende weefsels in het lichaam worden geabsorbeerd en weerkaatst. Hier voel je niets van en het is niet schadelijk. De dichtheid van het weefsel bepaalt de frequentie van de weerkaatsing. Elke frequentie verschijnt als een andere grijswaarde op het beeldscherm, waardoor een goed beeld wordt verkregen van de blessure.
Duidelijkheid
Juist door precies te weten of het nu om een spierscheur of kalkneerslag gaat, of je te maken hebt met een peesontsteking of een scheur in de pees, of er sprake is van gewrichtsslijtage of een kapselontsteking, kan er een goede behandeling worden afgestemd en kan het proces van genezing precies worden gevolgd. Je krijgt meteen te horen wat de oorzaak is van je pijn en een verslag van het onderzoek krijg je mee naar huis of wordt naar je verwijzer doorgestuurd.
Reageer op dit artikel