‘Kinderfysiotherapie: wat is dat dan?’ Deze vraag hoor ik regelmatig. Niet iedereen weet dat er kinderfysiotherapeuten bestaan, wat ze doen en wat ze kunnen betekenen.
Na je opleiding tot algemeen fysiotherapeut kun je je gaan specialiseren. In het geval van kinderfysiotherapie betreft het een bijna 4-jarige part-time post-HBO-studie. Je wordt specialist in de normale en afwijkende motorische ontwikkeling bij kinderen van 0-16 jaar. Ook weet je erg veel van diverse pathologieën die zich bij een opgroeiend kind kunnen manifesteren. Hierbij kun je denken aan relatief onschuldige groeigerelateerde klachten, maar helaas ook aan ernstige aandoeningen. Een kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt, maar geeft ook voorlichting en advies.
Problemen met de motoriek
Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun motoriek en zintuigen. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf. Maar soms ook niet. Er kunnen dan problemen ontstaan in de motorische ontwikkeling. Dit kan een ‘eenvoudig’ probleem zijn, maar het kan ook onderdeel zijn van een totale ontwikkelingsachterstand. Aan mij dan de taak om het allemaal goed in beeld te brengen, te bespreken, te behandelen en zonodig door te verwijzen voor verdere / andere zorg. Problemen met de motoriek kunnen bijvoorbeeld ontstaan door aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat, organen, het zenuwstelsel of de sensorische prikkelverwerking. Doordat er iets niet goed is of gaat, kan het gebeuren dat een kind onvoldoende motorische ervaring kan opdoen, waardoor het langer duurt voordat het een bepaalde vaardigheid onder de knie heeft. Kinderen met bijvoorbeeld dyspraxie hebben veel moeite om te plannen en zich een vaardigheid eigen te maken. Zij leren dan door middel van kinderfysiotherapie handvatten om beter te plannen en uiteindelijk de vaardigheid te automatiseren.
Diverse problematiek
Het werk is zeer divers en daarom ook zo leuk! Wat ik zoal tegenkom in de praktijk: baby’s met een voorkeurshouding van het hoofd, schrijfproblemen, dyspraxie, kinderen met een ontwikkelingsachterstand, revalidatie na ongeluk of ziekte, kinderen met overgewicht, kinderen met longproblematiek. ‘Er wordt alleen maar gespeeld!’ Als een kind voor de eerste keer komt, vindt er onderzoek plaats en wil ik graag de hulpvraag van kind en ouders weten. Soms hebben de ouders een probleem of vraag en het kind zelf niet. Als een kind in zijn dagelijks leven nergens tegenaan loopt en geen hinder ondervindt, hoeft er niet behandeld te worden. Iedereen is anders en niet iedereen hoeft hetzelfde te kunnen. Een groot compliment voor de kinderfysiotherapeut is de opmerking
‘Er wordt alleen maar gespeeld met mijn kind!’
Dat is namelijk ook de bedoeling. De kinderen hebben plezier, ik heb plezier en daarnaast lok ik uit, stuur ik en verander de opdracht dusdanig dat het kind ervan leert. Maar ook pubers komen voor behandeling. Die vragen een heel andere benadering. Juist die verschillen in leeftijden, aandoeningen en benadering maken het werk van de kinderfysiotherapeut zo mooi.
Reageer op dit artikel