Rate this post
 • ‘We bieden patiënten een behandeling op maat’
  Rate this post

  Obesitas is een groeiend maatschappelijk probleem en heeft een enorme impact op het leven van patiënten. Voor mensen met zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) is een operatieve ingreep met een intensief begeleidingstraject vaak nog de enige mogelijkheid om definitief gewicht te verliezen. Hoe ziet zo’n traject eruit?

  De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is een van de organisaties waar patiënten terechtkunnen voor een bariatrische ingreep zoals een maagverkleining. Je komt daarvoor alleen in aanmerking met morbide obesitas. Dan gaat het om een BMI van 40 of hoger of een BMI van 35-40 met een comorbiditeit: een door het overgewicht veroorzaakte ziekte zoals hoge bloeddruk, diabetes of bewezen gewrichtsklachten.

  Screening
  De behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek is opgebouwd uit een aantal fases. De eerste fase vindt plaats voorafgaand aan de behandeling. Deze bestaat uit een oriënterende groepsvoorlichting en een multidisciplinaire screening. ‘Multidisciplinair’ betekent dat een patiënt advies krijgt van deskundigen uit verschillende vakgebieden, zoals een psycholoog, arts, diëtist en bewegingsdeskundige.
  ‘We screenen patiënten heel uitgebreid’, vertelt Marjolein Smink, vestigingsmanager van de Nederlandse Obesitas Kliniek Beverwijk. ‘We bespreken hun eetpatroon, psychische conditie en beweegpatroon, en houden een medisch consult. Er wordt veel aandacht besteed aan de veranderingen die de patiënt in zijn of haar leven zal ervaren. Ook willen we weten wat mensen al gedaan hebben om zelf af te vallen. Een van onze voorwaarden is dat ze minstens 4 maanden bij een diëtist in behandeling zijn geweest.

  Lotgenoten
  Patiënten die in aanmerking komen voor een operatie, volgen eerst 6 bijeenkomsten met onder meer aandacht voor de ingreep, voeding, spijsvertering en het leven na de operatie. Dat gaat in groepen van tien lotgenoten. Na de operatie volgen er nog 12 bijeenkomsten met dezelfde groep. ‘Uit ervaring weten we dat patiënten veel steun hebben aan elkaar. Samen werken we toe naar een gezond gewicht en een vernieuwde leefstijl. Werkelijke gedragsverandering kost vaak een jaar of drie en vraagt om een intensieve begeleiding’, vertelt Marjolein. ‘Als gevolg van de gezondere leefstijl zal het gewicht blijvend verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt sterk verbeteren.’

  Boterham met pindakaas
  In 2018 had iets meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht (bron: CBS). Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen. Ernstig overgewicht of obesitas, met een BMI van 30 of hoger, komt juist vaker voor bij vrouwen. Bij een BMI van 40 of hoger wordt gesproken van ‘morbide obesitas’. Mannen melden zich later voor een ingreep dan vrouwen: ze komen meestal pas als ze lichamelijke klachten hebben.
  Bij morbide obesitas gaat het lang niet altijd om mensen die veel te veel eten. Een vrouw met een lengte van 165 cm en een gewicht van 90 kilo heeft een BMI van 33,1. Eet ze dagelijks een enkele boterham met pindakaas extra zonder dat die energie verbrand wordt, dan kan ze tien jaar later 110 kilo wegen. Met haar BMI van 40,4 is er dan sprake van morbide obesitas.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply