Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wees zuinig op je huid!
    Rate this post

    De huid is ons grootste orgaan, en tevens een heel belangrijk orgaan omdat die onder andere een beschermende functie, barrièrefunctie en immunologische functie heeft. Daarnaast zorgt die bijvoorbeeld ook voor de warmteregulatie en de productie van vitamine D. Alle reden dus om er met aandacht en zorg mee om te gaan! Zeker nu… Waarom? De zon!

    De zon is een heel goede bron voor de mens. Heerlijk nu de zomerperiode er weer aankomt en de zomerse outfits weer uit de kast kunnen worden gehaald! De zon kan echter ook veel schade aanrichten. Het komt maar al te vaak voor dat ook door ‘even’ in de zon te zitten, zonder zonbescherming, forse verbranding kan optreden. De zonkracht is in de ­zomerperiode vele malen groter dan in het voorjaar, waardoor het snel schade aan de huid kan geven.

    Beschadigde cellen
    Veel jonge mensen horen we vaak zeggen: ‘Die verbranding trekt met een paar dagen wel weer weg en dan krijg ik tenminste daarna een mooi bruin kleurtje.’ Bij jonge mensen is de huid inderdaad in staat om snel te herstellen en zal een bruinige kleur overblijven na een zonverbranding. Maar vergeet niet dat het kwaad dan al is geschied! De cellen in de huid zijn immers al beschadigd door die zonverbranding, en het lichaam slaat dit signaal op. Hoe vaker dit voorkomt, hoe groter de kans wordt dat er op latere leeftijd huid­kanker ontstaat.

    Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk. Kies voor een goede zonnebrandcrème! Daarbij is het goed om op een aantal dingen te letten, waaronder:

    UV-A- én UV-B-factor
    UV-A-stralen zijn het hele jaar door aanwezig; ook bij bewolkt weer. Ze dringen door wolken, glas enzovoort heen en kunnen heel diep in de huid doordringen. UV-A-stralen kunnen bijvoorbeeld huidveroudering, zonneallergie en pigmentstoornissen veroorzaken. UV-B-stralen zijn heel krachtig. Ze zorgen voor het bruin worden van de huid, maar ook voor verbranding en allergische reacties. Beide soorten straling kunnen een ontwikkeling van huidkanker veroorzaken. Een zonnebrandcrème die tegen beide soorten straling beschermt, is daarom een must!

    SPF
    Met ‘SPF’ wordt de Sun Protection Factor (oftewel beschermingsfactor) bedoeld. Het is een maat die aangeeft hoe goed zonnebrandcrèmes de UV-B-straling tegenhouden en de huid beschermen tegen zonnebrand. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe minder UV-stralen er worden doorgelaten. Welke SPF geschikt is, is afhankelijk van het huidtype.

    Parfumstoffen en parabenen
    De parfumstoffen en parabenen in zonnebrandproducten kunnen huidirritatie veroorzaken. Ingrediënten als citronellol en limolene kunnen bijvoorbeeld pigmentatieproblemen geven in de huid. Vermijd een product met als hoofdingrediënt alcohol. Ook dit kan in combinatie met het zonlicht nare gevolgen geven voor je huid en tevens de huid erg uitdrogen.

    De huidtherapeut kan je goed adviseren op het gebied van zonbescherming. Daarnaast speelt die ook een grote rol in de preventie van huidkanker, en je kunt bij de huidtherapeut terecht voor diverse huidaandoeningen die (mogelijk) door de zon zijn ontstaan.

    Heb je vreemde moedervlekken of (pigment)plekjes op jouw lichaam en twijfel je? Of wil je meer informatie of advies over een geschikt zonnebrandproduct dat bij jou past? Neem dan gerust contact op. Onze huidtherapeuten helpen je graag!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply