Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
3.6/4 - (2 stemmen)
 • Welkom in de moderne ijstijd
  3.6/4 - (2 stemmen)

  Vaak besef je pas hoe kostbaar gezondheid is wanneer deze in het gedrang komt. Het heeft invloed op je vitaliteit en prestatievermogen, kan zorgen voor pijn en beperkingen van je mobiliteit. Van oudsher wordt warmte gebruikt om pijn te verzachten of je prettiger te voelen; een warme kruik om je buikpijn te verlichten of een hete pittenzak in je nek die pijnlijk en stijf is. Maar wist je ook dat kou heel helend kan werken?

  Tijdens een sessie in de cryosauna wordt 2 millimeter van de opperhuid in zeer korte tijd gekoeld (met stikstof) met extreem lage temperaturen (tot minus 180°C). De temperatuursensoren in de huid zenden een krachtig signaal uit naar de hersenen vanwege het dreigende gevaar aan de buitenkant van het lichaam. Door de langzame verwerking ontvangen onze hersenen dit signaal pas wanneer je alweer uit de cryosauna bent gestapt. In de zoektocht naar het gevaar begint het lichaam vervolgens alle organen te scannen en opnieuw op te starten. Cryosaunatherapie is dus een effectieve manier om het lichaam te ‘resetten’. Het is een bron van vitaliteit, verhoogt de immuniteit en geeft je lichaam een energieboost.

  Effectief bij pijnklachten
  Cryosaunatherapie heeft aangetoond dat het de ontsteking en de pijn bij reuma en gewrichtspijn aanzienlijk kan verminderen, wat natuurlijk een grotere mobiliteit tot gevolg heeft. De cryosaunatherapie vermindert niet alleen direct de symptomen van deze gewrichtsaandoeningen tijdens iedere sessie en de acht uur daarna, maar brengt ook het auto-immuunsysteem in balans. Het gevolg is dat de pijn en de ontsteking op middellange termijn verminderen en de aanvallen die bij aandoeningen zoals reumatische artritis kunnen voorkomen, afnemen. Vergroeiingen van gewrichten zullen worden afgeremd omdat er minder tot helemaal geen ontstekingen meer aanwezig zullen zijn. Naast de chronische gewrichtsaandoeningen wordt de cryosaunatherapie ook gebruikt voor fybromyalgie en acute problemen zoals peesontsteking, ischias en rugpijn.

  Terugdringen van ontstekingen
  De cryosaunatherapie heeft ook effect op de botdichtheid. De extreme kou van de cryosauna stimuleert de aanmaak van eigen groeihormonen en verhoogt dus de botdichtheid. Een hoge botdichtheid voorkomt botontkalking (osteoporose) en versnelt het herstel van de botten na een fractuur.

  Huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en rosacea, maar ook astma en reuma, hebben als onderliggende oorzaak een verhoogde ontstekingsbereidheid in het lichaam. Deze ontstekingsbereidheid werkt op progressieve wijze door op bijna elk systeem in het lichaam. Het terugdringen of zelfs elimineren van de ontsteking met de cryosaunatherapie brengt direct verbetering en kan zelfs met de juiste medicatie en/of aanvullende therapie het klachtenbeeld geheel tot stilstaan brengen.

  Daarnaast geeft de cryosaunatherapie je een ware energieboost omdat in elke sessie endorfine in het hele lichaam wordt vrijgemaakt. Dit natuurlijk antidepressivum en snel werkende anti-stresshormoon draagt bij aan het herstel van onder meer depressies, migraine en slapeloosheid.

  Vet verbranden
  Natuurlijk is de cryosauna geen wondermiddel, maar er is de afgelopen dertig jaar in diverse studies wereldwijd aangetoond dat de cryosauna pijn en ontstekingen vermindert en de natuurlijke genezingsprocessen van je lichaam kan versnellen. Het is een effectieve aanvulling op de traditionele medicijnen en fysiotherapieën. Daarnaast is het ook nog eens een prima middel om af te vallen. Door de enorme kou wordt je lichaam gedwongen om veel energie te verbranden om de lichaamstemperatuur van 37°C te kunnen blijven handhaven. Je verbrandt 500 tot soms wel 3000 Kcal per twee à drie minuten in de cryosauna. De voornaamste reden dat de cryosauna therapieondersteunend werkt bij het afvallen, is het ‘resetten’ van de hormoonhuishouding en de stofwisseling.

  Hoe werkt het?
  Cryotherapie activeert het afweersysteem van je lichaam. De korte blootstelling van het lichaam aan extreme kou beïnvloedt de kerntemperatuur van je lichaam niet. De kou is bedoeld om de temperatuursensoren op de huid te beïnvloeden en gaat niet dieper dan 2 millimeter.

  Dit is voldoende om een alarmsignaal aan de hersenen af te geven en een keten van beschermingsmechanismen in ons lichaam te triggeren om in actie te komen. Hierdoor wordt de huid als het ware ‘gereset’, ondergaat het een effectieve detox en krijgt het een verbeterde zuurstofaanvoer en doorbloeding.

  Hierdoor kan de huid, met meer cellulaire energie en een betere voedingsaanvoer, zichtbaar beter gaan functioneren. De huid hervindt haar natuurlijke spankracht en elasticiteit. De onderliggende spierlaag van de huid komt weer op de juiste spanning te staan, waardoor de futloosheid en de plooien in de overliggende huid worden opgeheven. Cellulite verdwijnt door de directe detox en sponzig weefsel krijgt een hernieuwde hechtheid. Eventuele uitingen van ontstekingen worden de kop in gedrukt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply