Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Welkom
    Rate this post

    Franciscus Gasthuis & Vlietland, zorg van generaties. Top(klinische)zorg, dicht bij huis. Omdat het ziekenhuis is ontstaan uit het Sint Franciscus Gasthuis en het Vlietland Ziekenhuis, staan er maar liefst meer dan 4600 medewerkers en 321 artsen voor je klaar. Toen, nu én in de toekomst. In elke editie vind je informatie over nieuwe ontwikkelingen en behandelingen, cijfers en feiten.

    Topklinische erkenning
    Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft twee nieuwe topklinische erkenningen toegekend gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) voor de Geïntegreerde Zorgeenheid Borstkanker en de Chronische Mesenteriaal Ischemie.

    Met deze erkenningen erbij heeft Franciscus nu in totaal vier topklinische expertisecentra voor de behandeling van complexe aandoeningen en focus op onderzoek en opleiden. Het Franciscus Astma, COPD & Allergie Centrum en het Franciscus IBD Centrum ontvingen in 2018 deze erkenning. Naar verwachting zal het aantal topklinische erkenningen binnen Franciscus het komende jaar verder uitbreiden.

    Relatie tussen obesitas en hartfalen
    Arts in opleiding tot specialist (AIOS) Sanne Snelder promoveerde onlangs op het onderzoek Cardiobese, een studie naar de relatie tussen obesitas (ernstig overgewicht) en hartfalen, die Franciscus Gasthuis & Vlietland in samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC heeft uitgevoerd en mede gefinancierd is door de BeterKeten.

    Samen met cardioloog Bas van Dalen kwam zij tot de conclusie dat de eerste tekenen van hartfalen met een relatief simpel echo-onderzoek wel degelijk tijdig vast te stellen zijn, dat veel mensen met obesitas zonder dat ze het weten al beginnende hartschade hebben en dat er wat aan te doen is. Door een maagverkleining heeft de helft van de obesitaspatiënten met beginnende klachten een jaar na die operatie weer een normaal functionerend hart.

    Thuismeet app voor IBD-patiënten
    Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, OLVG en Franciscus Gasthuis & Vlietland lanceerden tijdens de Wereld IBD dag eerder dit jaar een gezamenlijk een thuismeet app voor patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD).

    IBD is een chronische darmontstekingsziekte waar ruim 90.000 Nederlanders mee kampen. Een op maat gemaakte versie van de Luscii thuismeet app moet patiënten meer regie over hun ziekteverloop geven, het aantal ziekenhuisbezoeken verminderen en zorgverleners in staat stellen de juiste zorg op het juiste moment te bieden.

    Subsidie voor longonderzoek te vroeg geboren kinderen
    Ongeveer 8% van alle kinderen wordt te vroeg geboren. Te vroeg geboren kinderen hebben vaker luchtwegklachten in het eerste levensjaar en een lagere longfunctie; zij ontwikkelen op de lange termijn vaker chronische longziekten.

    In Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC kunnen in de toekomst naar verwachting deze kinderen nog beter worden geholpen dankzij de Long Love studie. Evelien Klokman overhandigde namens de stichting BeterKeten hiervoor begin dit jaar een symbolische cheque ter waarde van 207.000 euro. Hiermee kan een promovendus worden aangetrokken voor deze studie.

    Facts & figures
    – 1 op de 8 kinderen heeft last van astma
    – In de Randstad hebben meer volwassenen last van astma dan in de rest van het land
    – Na Amsterdam is Rotterdam qua luchtverontreiniging de vuilste stad van Nederland

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply