Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • De kans is groot dat je de afgelopen tijd wel eens over resveratrol hebt gehoord. Het stofje kwam in opspraak door een opvallende ontdekking: het aantal personen met overgewicht en diabetes type 2 lopen een veel grotere kans op complicaties van het COVID-19 virus.

  De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een verstoring van het hormoon leptine. Hoe werkt dit? Wanneer we voedsel eten, zetten we dit om in energie. Daarnaast gaat een deel naar de spieren en lever zodat die de komende paar uren kunnen functioneren. Wanneer je weer energie nodig hebt, komt deze extra opslag weer vrij. Maar omdat we in de afgelopen duizenden jaren vaak te maken kregen met honger, zet het lichaam elke extra maaltijd ook wat opzij voor krappe tijden. En daar zit de crux.

  Seintje naar de hersenen
  Deze extra voorraad wordt in onze vetcellen gestopt. Wanneer die vetcellen vol zitten, maken ze een hormoon aan genaamd leptine. Dat hormoon vertelt de hersenen dat we genoeg hebben gegeten. Het kan ook voorkomen dat leptine te veel wordt aangemaakt. De hersenen ‘horen’ het signaal niet en we noemen dit leptineresistentie. Overigens komt die resistentie lang niet altijd door eten. Het systeem kan namelijk ook overbelast raken door een chronische ontsteking of stress.

  Hormonale deurbel
  De vetcellen hebben ACE2-receptoren, die kun je zien als een soort hormonale deurbellen. Dit zijn ook de receptoren waar het COVID-19 virus het lichaam binnenkomt. Hoe meer vetcellen, hoe meer ACE2-receptoren er zijn via welke het virus kan binnenkomen. Daarnaast helpt leptine het virus zichzelf te vermeerderen, ook wel replicatie genoemd.

  Giftig of gezond?
  En daar komt resveratrol om de hoek kijken. Resveratrol is namelijk in staat om leptine te verlagen. Het is een beschermende stof die planten gebruiken om zich te verdedigen tegen schimmels en vraat. Eigenlijk zou het giftig moeten zijn voor ons, maar omdat we zo groot zijn werkt het juist als een gezonde prikkel. Het behoort tot de salvestrolen, een groep plantenstoffen die vooral in donkere vruchten voorkomt zoals blauwe druiven en zwarte moerbeien.

  Gelijk aan 15 liter wijn
  We weten al langer dat deze vruchten gezond zijn voor ons, maar sinds een aantal jaar is resveratrol ook als supplement te koop. Dat is ook wel prettig, want een capsule van 180 milligram staat gelijk aan 15 liter rode wijn. Lekker overigens, maar een beetje te veel van het goede als je voldoende resveratrol wilt innemen. Naast deze eigenschappen heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking. Ook helpt het de glucosespiegel te normaliseren zonder dat het een hypoglykemie veroorzaakt. Het brengt talloze andere leuke bijkomstigheden met zich mee, zoals afbraak van overtollig vet en het beschermen van onze genen.

  Wind mee!
  Is resveratrol daarom een wondermiddel? Natuurlijk niet! Het enige wat ons uiteindelijk echt beschermt is een gezonde leefstijl: volwaardige voeding, verbondenheid, goed slapen en ons niet te druk maken. Maar het is toch prettig dat we resveratrol kunnen inzetten om ons te ondersteunen en weer richting gezondheid te buigen. Vergelijk een supplement met een trapondersteuning: we moeten zelf fietsen, maar het voelt als wind mee!

  Te veel leptine
  Hoe merk je dat je teveel leptine aanmaakt? Wanneer daar sprake van is, kun je typische klachten krijgen zoals:
  – moeheid
  – geen zin in beweging hebben
  – grote trek hebben zonder gevoel van verzadiging na je maaltijd
  – neiging tot overeten en het liefst vaak willen eten

  Even voorstellen!
  Casper Beukema, werkzaam bij de Rode Pilaren, is orthomoleculair k-PNI therapeut en docent. Hij heeft een praktijk Food4Medicine in Middelburg.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply