Rate this post
 • Zo hou jij het koel in huis tijdens een hittegolf
  Rate this post

  Heb jij een soort haat-liefdeverhouding met de zon? In het voorjaar is het heerlijk om in het zonnetje een te relaxen met een boek of een kop koffie. In de zomer liggen we het liefst op het strand om een kleurtje te krijgen en af en toe een verfrissende duik te nemen. Maar als het té heet wordt, is het niet prettig meer. Gelukkig is er veel wat je kunt doen om het heerlijk koel te houden in huis tijdens een hittegolf. Wij geven je een paar handige tips om een comfortabele temperatuur in huis te houden en krijgen.

  Houd de zon buitenshuis bij hitte
  Allereerst is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken en de zonnestralen de deur te wijzen. Kies een zonwering die voor jouw huis het meest geschikt is. Zo kom je met schaduwdoeken al een heel eind, mocht je budget niet voldoende zijn voor vaste zonneschermen. Het meest ideaal zijn screens, omdat deze voorkomen dat je ramen warm worden en de stralen in huis komen. Screens op zonne energie van Zonweringfabriek zijn daarbij het neusje van de zalm. Het speciale doek zorgt voor een optimale filtering van het licht, terwijl je toch naar buiten kunt kijken en het niet te donker wordt in huis. Bovendien werken deze screens e op zonne-energie en zijn ze gemakkelijk te monteren.

  Houd ramen en deuren dicht
  Misschien klinkt je dit onlogisch in de oren, maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Als je wilt dat het binnen koeler is dan buiten, moet je de warme buitenlucht niet naar binnen laten komen. In de avond en vroeg in de ochtend zet je lekker alle ramen en deuren open om de koele, schone lucht naar binnen te laten. Maar daarna doe je alles dicht. Probeer het maar eens, je zal zien dat het veel koeler blijft in huis.

  Airconditioner en ventilator

  Soms zijn er van die perioden dat het gewoon té heet is en je de hitte niet buiten de deur kunt houden. Om het dan toch aangenaam te houden, zijn ventilatoren en – nog beter – een airconditioner wel erg fijn. Een airco heeft het voordeel dat je deze in de winter ook kunt gebruiken om te verwarmen. Wanneer jij zonnepanelen hebt, is dat dus een voordelige manier om je huis zowel in de zomer als in de winter op een aangename temperatuur te houden.

  Isolatie

  Een ander belangrijke factor voor een fijn leefklimaat in huis is isolatie. Hè, isolatie? Dat is toch juist om het warm te houden? Ja, dat klopt. Maar het werkt beide kanten op. Door je huis te isoleren, houd je in de winter de warmte binnen. Maar in de zomer houd je die lekker buiten en blijft het heerlijk koel in huis! Dus ook isolatie is een win-win situatie.

  Maak slim gebruik van je ventilatiesysteem en warmtepomp
  Dit geldt natuurlijk alleen voor huizen met een mechanische ventilatie of balansventilatie en/of warmtepomp. Je kunt je mechanische ventilatie zodanig gebruiken dat je overdag de roosters aan de zonkant dicht doet en die aan de schaduwkant juist open. Zo krijg je minder warme lucht in huis. Bij een balansventilatie met wtw en bypass kun je die inschakelen als het buiten koeler is dan binnen, zoals vroeg in de ochtend en ‘s-nachts. Is het buiten warmer? Dan schakel je de bypass juist uit. Heb je een warmtepomp met een bodembron? Gebruik je warmtepomp om te koelen!

  Groen
  Een grote boom die schaduw op je huis en tuin werpt, zorgt natuurlijk voor verkoeling. Maar wist je dat kleine plantjes dat ook doen? Heb je een plat dak, dan kun je daar een groen dak van maken. Dit zorgt voor isolatie en verkoeling. Maar een groendak heeft nog meer voordelen. Zo verlaagt het ook de omgevingstemperatuur, heeft het een lucht en water zuiverende werking en zorgt het voor meer biodiversiteit. Ook groen tegen je gevel zorgt voor die verkoeling en biedt vogeltjes bovendien een veilig plekje om te nestelen! Groen in je tuin zorgen ook voor een koelere omgevingstemperatuur dan wanneer je tegels hebt. Kortom, groen moet je doen! Zo houd je niet alleen jouw huis comfortabel, maar zorg je ook voor het milieu.

  Wit
  In zonnige landen zie je vaak witte huizen en dat is niet voor niets. Wit weerkaatst de warmte veel beter dan zwart of bruin. Om het koel te houden in huis, kun je dus ook je buitenmuren wit schilderen en wit of lichtgrijs grind of kiezels op het dak leggen.

  Al met al zie je dus dat er veel is wat je kunt doen om het aangenaam koel te houden in huis. Bekijk wat voor jou de beste opties zijn en neem actie!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply