Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zzzzzzz…. Weer lekker slapen!
    Rate this post

    Je hebt je kindje na het poetsen van de tandjes lekker ingestopt, voorgelezen en nog een slaapliedje toegezongen. Bedtijd! Maar dan is het inmiddels al negen uur. Na nog één kus, een liedje zingen, het zoeken van een kwijtgeraakte knuffel en nog een toiletbezoek slaapt je kindje alleen nog stééds niet…

    Slaapritmeproblemen, moeilijk naar bed gaan, ‘s nachts nog steeds aan het ouderlijk bed staan of lang blijven liggen. Problemen bij het inslapen of doorslapen zijn vervelend voor je kind, maar ook voor jou als ouder: jullie krijgen immers allebei te maken met gebroken nachten. Aan slaapproblemen hoef je niet te wennen: kom op tijd in actie!

    Slaapproblemen
    Problemen bij het inslapen of doorslapen kunnen ontstaan door medische klachten als apneu, reflux, doorkomende tandjes, bedplassen, tandenknarsen, en andere klachten of allergieën die pijn of jeuk veroorzaken (niet ‘kunnen slapen’). Maar het meest voorkomende slaapprobleem is toch wel een gebrek aan motivatie om lekker naar bed te gaan (niet ‘willen slapen’). Bij dit slaapprobleem spelen de ouders een grote rol. Zo is er een grote kans dat je kind slaapproblemen krijgt wanneer je als ouder moeite hebt met het stellen van grenzen, inconsequent bent of als je zelf het verkeerde voorbeeld geeft.

    Slaapoefentherapie
    Heeft je kind vaak moeite met inslapen of doorslapen of wordt het te vroeg wakker? Wanneer slaapproblemen langere tijd aanhouden, dan is het zinvol om hulp te vragen bij de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar de oefentherapeut Mensendieck, gespecialiseerd in slaap­problemen. Voor oefentherapie Mensendieck is trouwens géén verwijzing nodig van een arts of specialist! Het uitgangspunt bij de slaapoefentherapie is dat het slaapgedrag van je kind beïnvloed kan worden door onder andere het geven van het goede voorbeeld, educatie, opvoeding, een gezonde leefstijl, veel oefenen en gewoonteverandering. Allereerst bekijkt de slaapoefentherapeut de oorzaak van het probleem: is het meer een zaak van niet kunnen of niet willen slapen? Ook wordt het slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van slapengaan in acht genomen.

    Vervolgens wordt het slaapprobleem door middel van positieve gedragsverandering aangepakt. Als ouder word je ook actief bij de therapie betrokken. De slaapoefentherapeut reikt praktische handvatten aan om mentaal en fysiek tot rust te komen, zoals adem- en ontspanningsoefeningen en loslaat- en focusoefeningen. In gesprekken krijg je inzicht en educatie over een gezond slaappatroon en alle factoren die hieraan bijdragen. Daarnaast krijg je bruikbare handvatten voor hoe je als ouder consequent kunt zijn en hoe je gewenst gedrag kan belonen. Dankzij de therapie kan je kind weer een gezonde nachtrust krijgen. Dat geeft rust, ontspanning, grip, balans en betere (school)prestaties.

    Goed om te weten: bij kinderen onder de 18 wordt de slaapoefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

    Tips voor thuis
    Als ouder kun je er zelf veel aan doen om je kind een gezond slaappatroon aan te leren. Volg de volgende tips op!

    ✔ Laat zelf het goede voorbeeld zien en zorg ook zelf voor goed en gezond slaapgedrag. Ga dus zelf ook op een normale tijd uit bed en sta ook op tijd weer op.
    ✔ Richt de slaapomgeving van je kind rustig en prikkelarm in. Beperk het gebruik van de tv, iPad en telefoon tot een aantal vaste tijdstippen, in elk geval niet ‘s avonds en niet op de slaapkamer.
    ✔ Maak van het slaapritueel een dagelijkse bezigheid: eerst nog even plassen, glas water naast het bed, even napraten en dan is het echt bedtijd.
    ✔ Zorg voor regelmaat in het slaapritme: hanteer dezelfde vaste tijden, ook in de weekenden.

    Gevolgen van slaapproblemen bij je kind
    ✔ Vermoeidheidsklachten
    ✔ Gedragsproblemen
    ✔ Opvliegendheid
    ✔ Sombere gedachten en angst
    ✔ Verminderde weerstand

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply