Na de geboorte van je kind is het geven van borstvoeding het natuurlijke vervolg op je zwangerschap. Vaak heb je je in de afgelopen maanden al een beeld gevormd van hoe het allemaal na je zwangerschap eruit zal gaan zien, en is de keuze wel of geen borstvoeding geven een van die dingen waar je je al mee bezig hebt gehouden.
Als alles normaal verloopt, is er niets aan de hand. Je wordt zwanger, gaat bevallen en geeft borstvoeding. Borstvoeding is de natuurlijke manier om je baby te voeden: voor het geven van borstvoeding heb je immers alleen een baby en een borst nodig. De voeding past zich bovendien aan de behoefte van je baby aan. Kunstmatige voeding kan een alternatief zijn, maar is op basis van koemelk, die voor baby’s moeilijker te verteren is. Ook zitten er onder andere geen enzymen en groeihormonen in, die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling van je baby. Het op een natuurlijke manier voeden van je baby zorgt ook voor een goede binding tussen jou en je kind. Soms wil een baby alleen maar even drinken omdat het zich niet prettig voelt. Voor je baby is borstvoeding voeding én troost en veiligheid tegelijk.
Klachten
Toch kan het gebeuren dat het geven van borstvoeding niet probleemloos gaat. Het kan bijvoorbeeld pijn doen, en dat is niet iets waar je van te voren op gehoopt had. Nogal eens zeggen anderen dan dat de pijn erbij hoort, of je denkt zelf dat dat zo is. Pijn hoort niet bij borstvoeding, en als je te lang blijft rondlopen met pijnklachten, krijg je natuurlijk minder zin om je baby aan de borst te leggen. Vóórdat het zover komt, is het tijd om een lactatiekundige in te schakelen!
Aanpassingen
Een lactatiekundige is een borstvoedingsspecialist. Al met kleine aanpassingen kan zij ervoor zorgen dat het voeden weer een aangename bezigheid wordt. Samen kijken jullie bijvoorbeeld of een andere voedingshouding ervoor kan zorgen dat je baby een grotere hap kan nemen, zodat het voeden minder gevoelig is en de baby tegelijkertijd meer melk binnenkrijgt. Zo kun je snel weer genieten van het geven van borstvoeding!
Reageer op dit artikel