Rate this post
 • Een koolhydraatarm dieet: dit zijn de voordelen en zo pak je het aan
  Rate this post

  Een koolhydraatarm dieet is de laatste jaren een populaire trend geworden in de voedingswereld. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om hiervoor te kiezen, maar wat de reden ook is, het is goed om je te verdiepen in wat de voordelen ervan zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Want hoe zorg je er nu voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en hoe maak je een koolhydraatarm dieet voor jezelf een stuk makkelijker?

  De voordelen van een koolhydraatarm dieet
  De meeste mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet om een aantal kilo’s te verliezen. Minder koolhydraten eten kan hier namelijk aan bijdragen. Ben je al een tijdje bezig met afvallen, maar lukt het maar niet om die laatste kilo’s te verliezen? Dan kan een koolhydraatarm dieet je daar wellicht bij helpen. Als je minder koolhydraten eet, dan gaat je lichaam vet als brandstof gebruiken, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Het verminderen van de inname van koolhydraten kan ook helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten worden namelijk afgebroken tot glucose, wat de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Door minder koolhydraten te eten, verlaag je de kans op pieken en dalen waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

  Gevarieerd eten
  Zoals bij elk eetpatroon dat je kunt aanhouden, is het ook bij een koolhydraatarm dieet goed om zo gevarieerd mogelijk te eten en alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Bij een koolhydraatarm dieet is het dan ook goed om erop te letten dat je lekker gevarieerd eet om je lichaam alles te geven dat het nodig heeft. Kies bijvoorbeeld voor meer groenten. Groenten zijn een uitstekende bron van vezels, vitaminen en mineralen en hebben over het algemeen een laag koolhydraatgehalte. Eet dus extra veel groente en probeer dit niet alleen bij de avondmaaltijd te doen, maar ook gedurende de dag. Maak bijvoorbeeld een rijke salade voor de lunch en neem snackgroente als tussendoortje. Ook eiwitten zijn belangrijk voor het behouden van spiermassa en het vullen van je maag. Eet daarom producten zoals vlees, vis, tofu en peulvruchten. Gezonde vetten helpen je ook om langer vol te zitten. Deze vind je onder andere in noten, zaden, avocado en olijfolie. Wat je in ieder geval wilt vermijden zijn geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte pasta en producten met veel suiker. Kies in plaats daarvan voor volkoren granen, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst.

  Hoe maak je koolhydraatarm eten makkelijker?
  Ben je van plan om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen, dan zijn er een aantal zaken die het je een stuk makkelijk kunnen maken. Ten eerste is het handig om dingen vooruit te plannen. Maak een boodschappenlijstje voordat je boodschappen gaat doen en plan je maaltijden voor de komende week. Dit kan je helpen om gezonde koolhydraatarme ingrediënten in huis te halen zonder dat je andere impulsaankopen doet. Ook maakt dit het makkelijker om je maaltijden te bereiden als je eenmaal in de keuken staat. Daarnaast is het handig om regelmatig op zoek te gaan naar nieuwe recepten voor een koolhydraatarm diner en te experimenteren met verschillende ingrediënten. Op die manier leg je een goede basis voor maaltijden die je lekker vindt en heb je altijd wat ideeën achter de hand. Zo leer je ook wat goede koolhydraatarme alternatieven zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor courgettepasta in plaats van gewone pasta of bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Tot slot wil je zo veel mogelijk verleidingen uit de weg gaan. Haal dus geen koolhydraatrijk voedsel in huis, zoals snacks, koekjes of brood. Zo voorkom je dat je makkelijk naar deze producten grijpt. In plaats daarvan kun je koolhydraatarme snacks klaarleggen zoals noten, groenten met hummus, ongezoete zuivel of een gekookt eitje.

  Aandachtspunten bij koolhydraatarm dieet
  Hoewel er geen gevaren zijn bij een koolhydraatarm dieet, is het altijd verstandig om stil te staan bij een aantal aandachtspunten. Zo is het belangrijk dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zijn goed voor je spijsvertering omdat ze de ontlasting verzachten en de stoelgang dus optimaal houden. Krijg je niet voldoende vezels binnen dan kan dat leiden tot constipatie. Let er daarom extra op dat je bij een koolhydraatarm dieet voldoende vezels binnenkrijgt door middel van groenten, fruit en peulvruchten. Het verminderen van koolhydraten kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Zorg er daarom voor dat je gevarieerd eet om dit te voorkomen. Eventueel kun je bepaalde dingen aanvullen door middel van supplementen. Bij twijfel, raadpleeg altijd een zorgprofessional, die kan je voorzien van het beste advies.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply