Rate this post
  • Natuurlijk en tijdloos: de boomstamtafel
    Rate this post

    Het is weer helemaal ‘in’ om de natuur in je woning toe te laten. We zien weer meer kamerplanten, zelfs in lijstjes aan de muur. Maar dat is niet alles; duurzame meubels van kwaliteitshout vinden ook steeds meer hun weg naar menig woning. De reden is simpel: het gaat heel lang mee, kan tegen een stootje en het heeft een tijdloos karakter. Dat laatste betekent vooral dat hout heel gemakkelijk samen gaat met verschillende stijlen en kleuren in huis. Een bijzondere trend is dat het hout wat wordt gebruikt, gewoon een deel is van een boomstam, compleet met boomschors. En zeg nou zelf, zo een boomstamtafel is toch heel bijzonder in huis.

    Boomstamtafel
    Ga je een boomstamtafel kopen dan haal je een prachtige, natuurlijke tafel in huis. De vorm kan hier en daar wat golven, omdat het de vorm van de boomstam volgt. En bomen zijn nu eenmaal niet helemaal kaarsrecht. Hou hier wel rekening mee als je een boomstamtafel uitzoekt. Het moet namelijk wel in je eethoek passen. Een boomstamtafel wordt gemaakt van een deel van een boomstam. Er zijn brede boomstamtafels, maar ook smalle. Het ligt er maar net aan welk deel van de boomstam tot tafelblad is omgetoverd. Een ambachtelijke boomstamtafel wordt vervolgens goed geprepareerd, zodat hij lang mee kan. Ook zal er een stevige constructie onder het boomstamtafelblad worden geplaatst. Een boomstam is namelijk best zwaar en de stevige constructie is daarbij geen overbodige luxe.

    Kooptips
    Meet vooraf goed de ruimte op die je hebt, houdt rekening met een ietwat grillige vorm en houdt ook rekening met de stoelen die je eromheen gaat zetten. Je hebt voor stoelen zo’n anderhalve meter ruimte nodig. Het is handig om, en dat geldt eigenlijk voor alle grote meubels die je aanschaft, met schilderstape de ruimte die je wilt gebruiken voor de boomstamtafel af te ‘tekenen’ op de vloer. Zo krijg je een beter beeld van de ruimte die de tafel in gebruik zal nemen. Aangezien je een boomstamtafel niet gemakkelijk verplaatst door het gewicht, is het des te beter om te doen. Zo kun je bij levering de boomstamtafel meteen op de juiste plek in je woning (laten) plaatsen.

    Boomstamtafel stylen in je interieur
    Een boomstamtafel is natuurlijk de blikvanger in je interieur. Zorg daarom dat de tafel opvalt door andere natuurlijke elementen rondom de eettafel aan te brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan hanglampen waarbij ook natuurlijk hout is gebruikt. Kies voor natuurlijke onderzetters, die niet wegvallen op de tafel, maar wel de tafel tegen glazen beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuursteen. Plaats eens een fruitschaal van natuurhout op de tafel. Hierdoor versterk je het effect van de boomstam. Je kan uiteraard ook kiezen voor houten stoelen, maar dat hoeft niet. Stoelen die voorzien zijn van een natuurlijke tint stof passen ook perfect bij een boomstamtafel. Warme tinten als cognac, mosterdgeel, terracotta, mosgroen en teal zijn perfect om bij een boomstamtafel te plaatsen.

    Toepassingen van de boomstamtafel
    De boomstamtafel is natuurlijk een prachtige tafel om een tijdloos interieur een extra groene, duurzame impuls te geven. Maar het is tevens een prachtige, inspirerende tafel om in een vergaderzaal te plaatsen. Natuurlijke elementen doen het altijd goed in een zakelijke omgeving. De reden hiervoor is simpel; natuur inspireert. Het leeft en geeft rust. Allemaal zaken die je tijdens een vergadering best kan gebruiken. Met een boomstamtafel laat je meteen zien dat je denkt aan de natuur en oog hebt voor duurzaamheid. Een dergelijke tafel gaat namelijk heel lang mee. Wist je trouwens dat er ook boomstamtafels zijn die je buiten op het terras kan zetten? Gezellig met een loungebank eromheen bijvoorbeeld.

    Onderhoud van de boomstamtafel
    Om je boomstamtafel zo lang mogelijk een prachtige blikvanger in je interieur te laten zijn, is onderhoud best belangrijk. Zet de tafel iedere twee tot drie jaar in de olie, daarmee voed je het hout en bescherm je het hout tegen vuil en vocht. Over vocht gesproken: het kan voorkomen dat er gemorst wordt met water of andere drankjes. Maak kringen en vocht meteen droog met keukenpapier, dat absorbeert het vocht het best. Op die manier krijgt het de kans niet om in de houtnerven te kruipen. Voorkom vocht en condens in het hout door onderzetters te gebruiken. Zowel onder glazen als onder schalen en pannen. Wist je dat je vuil en vlekken kan wegschuren? Doe dit met beleid en bij een ongelakte tafel. Tot slot kun je de boomstamtafel geregeld schoonmaken met een beetje groene zeep en een vochtige doek.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply