Rate this post
  • ‘Toch niet die bruine dingen hè?’
    Rate this post

    Als patiënten bij mij in de praktijk komen om therapeutische elastische steunkousen te laten aanmeten op doorverwijzing, krijg ik vaak te horen: ‘Ik krijg toch niet die stijve bruine dingen die mijn oma droeg hè? Die had van die steunkousen.’ Maar dit is al lang achterhaald, en ook de ‘steunkousen’ gaan met hun tijd mee.

    In de volksmond wordt vaak gesproken over ‘steunkousen’, maar de officiële naam is ‘therapeutische elastische kousen’. Steunkousen zijn producten die je zelf kunt kopen in de winkel en hebben geen therapeutische waarde. Deze geven alleen steun. Therapeutische elastische kousen hebben een therapeutische waarde en kunnen worden ingezet om klachten aan bijvoorbeeld de ledematen te verminderen of te verhelpen. Ze zijn hulpmiddelen en worden vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn verschillende aandoeningen waarvoor een kous kan worden aangemeten, zoals vermoeide benen, spataderen, vochtophopingen, zwangerschap, trombose of een staand beroep.

    Werking
    Bij mensen met spataderen, na een doorgemaakte trombose, vermoeide benen, lymfoedeem of lipoedeem is er door verschillende oorzaken een teveel aan vocht, of er wordt te weinig vocht afgevoerd. In beide gevallen ontstaat er een vochtophoping. Dit teveel aan vocht kun je verminderen door druk van buitenaf te geven. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de benen of armen in te zwachtelen en uiteindelijk een therapeutische kous te gaan dragen die dit vocht eruit houdt.

    Verschillende soorten
    Er zijn verschillende soorten therapeutische kousen: rondbreikousen en vlakbreikousen. Het verschil zit in de manier van breien. Rondbreikousen worden gebreid met een vast aantal naalden en in het rond. Deze kous heeft geen naad. Een vlakbreikous wordt gebreid met verschillende aantallen naalden en gemaakt als een lap. Deze lap wordt aan elkaar genaaid, waardoor er een naad ontstaat. Bij een rondbreikous wordt de draad aangetrokken om zo verschillende maten te krijgen. Bij een vlakbreikous wordt dit bepaald met het aantal naalden. Van elke patiënt die bij mij in de praktijk komt, wordt de arm of been opgemeten, zodat ik kan bepalen welke kous het gaat worden. Dit kan dus een vlakbrei- of een rondbreikous worden. Samen gaan we kijken wat er bij jou aan de hand is en welke kousen voor jou geschikt zijn. Ook worden de kousen in klassen verdeeld: klasse 1 tot en met 4. Klasse 1 heeft geen therapeutische waarde en is dus de eerder genoemde steunkous. Klasse 2 tot en met 4 worden aangemeten voor jou. Welke klasse het wordt, is ook weer afhankelijk van de indicatie.

    Een passende kous
    Zoals ik al eerder schreef, gaan de therapeutische elastische kousen ook met hun tijd mee. De vroegere stijve, bruine kousen zijn verleden tijd. Er zijn heel veel fabrikanten die verschillende soorten kousen op de markt brengen. Voor elke aandoening zijn er wel kousen te vinden, in verschillende dikten, kleuren en materialen. Mocht je een therapeutische kous nodig hebben, dan kijken we samen welke kous voor jou geschikt is.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply