Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Herstel optimaal tijdens en na kanker
    Rate this post

    Eén van de klachten die vaak voorkomen bij borstkankerbehandelingen is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden doen). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

    Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vocht­ophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.
    De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet tijdens alle fasen van de kanker.

    Conditie behouden
    In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten. Ook tijdens de chemotherapie kan er gericht getraind worden om conditie, kracht en uithoudingsvermogen zo goed mogelijk te behouden.

    Beweeglijkheid terugbrengen
    In de herstelfase gaat het om het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

    Oedeemfysiotherapie
    Lymfoedeem is een vochtophoping die kan ontstaan als gevolg van de behandeling van kanker. De oedeemfysio­therapeut kan dit adequaat behandelen en is daarnaast een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

    De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan onder andere bestaan uit:

    Compressietherapie
    Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er een therapeutisch-elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

    Manuele lymfdrainage
    Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.

    Oefentherapie
    In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het ­operatiegebied. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die je krijgt van jouw oedeemfysiotherapeut, kun je de functie van je ledemaat verbeteren.

    Lymftaping
    Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt, waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.

    Voor zowel oncologiefysiotherapie als oedeemfysio­therapie kun je in onze praktijk terecht.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply