Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het mobiele netwerk door de jaren heen
    Rate this post

    Even je mobieltje pakken om iemand te bellen. Of even snel wat informatie opzoeken via mobiel internet. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. We zouden haast vergeten dat onze ouders daar in hun schooltijd nog niet toe in staat waren. Het GSM-netwerk in ons land bestaat namelijk pas sinds 1994. Toen nog alleen voor telefonie, want internet op je mobiele telefoon kennen we pas sinds begin deze eeuw. De ontwikkelingen hebben zich in hoog tempo opgevolgd en het einde van de digitale revolutie lijkt voorlopig nog niet in zicht te zijn.

    Van ATF naar GSM
    De voorloper van GSM was ATF, of voluit autotelefoon. Het eerste ATF-systeem was in het voorjaar van 1980 beschikbaar. Vijf jaar later kwam opvolger ATF2 en weer vier jaar daarna was ATF3 een feit. In de zomer van 1994 konden we voor het eerst bellen via het GSM-netwerk. De afkorting GSM stond aanvankelijk voor Groupe Spécial Mobile, maar die betekenis is later gewijzigd in Global System for Mobile communications. Het jaar 1994 was tevens het jaar waarin de telefoniemarkt in Nederland werd geliberaliseerd. Dat maakte de weg vrij voor concurrentie en marktwerking. Drie maanden voor het einde van het vorige millennium werden de oude netwerken van ATF gesloten en werden uitsluitend nog GSM-netwerken gebruikt. De concurrentie werd in 1998 verder aangewakkerd door een door de Nederlandse overheid uitgeschreven veiling.

    5G
    De afgelopen jaren belden we in Nederland via het 4G-netwerk en inmiddels is 5G volop in ontwikkeling. Was het eerste GSM-netwerk dan 1G? Nee, dat was 2G, want met 1G doelt men op het analoge mobiele netwerk dat daarvoor in gebruik was. Er was overigens ook nog een tussenvariant, te weten 2,5G. Die aanduiding betreft GPRS, voluit General Packet Radio Service, vooral bedoeld om data naar elkaar te versturen. Gebruikers van dit netwerk betaalden voor de hoeveelheid verzonden en ontvangen data. Iets soortgelijks zien we tegenwoordig nog wel, maar steeds vaker speelt de hoeveelheid data geen rol van betekenis meer. Met het goedkoopste sim only abonnement heb je vaak nog wel een datalimiet, maar kies je voor een variant met onbeperkt dataverkeer, dan hoef je niet meer op je verbruik te letten en kun je gewoon onbeperkt streamen.

    Toekomst
    Van de supersnelle verbinding op 5G kunnen we in ons land over enkele jaren pas echt goed profiteren. Waarschijnlijk staan ons daarnaast ook nog diverse andere digitale innovaties te wachten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply