Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Huid & zon
    Rate this post

    De zomer is weer aangebroken en dat merk je! Iedereen gaat lekker naar buiten om te genieten van het weer en een mooi kleurtje op te doen. Dat klinkt fijn en dat is het vaak ook. Toch heeft zonlicht ook negatieve kanten, want als u te lang onbeschermd gaat zonnen, verbrandt uw huid.

    Mensen kunnen niet zonder zonlicht. Ons lichaam heeft de zon nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, zwakke botten, multiple sclerosis, depressies en sommige vormen van kanker. Dermatoloog Huijing van het Vlietland Ziekenhuis: ‘De zon geheel vermijden is dus geen optie. Het is wel belangrijk om uw huid goed tegen de zon te beschermen.’

    De zon in
    Natuurlijk weet u dat het verstandig is om regelmatig een royale laag zonnebrandcrème aan te brengen; het liefst om de twee uur met een hoge factor. Toch laten veel mensen de crème links liggen als ze de zon in gaan. En dat is niet slim. Dermatoloog Van Praag van het Sint Franciscus Gasthuis: ‘Wist u dat een lichte huid binnen een kwartier kan verbranden? De huid verbrandt doordat deze wordt blootgesteld aan te veel zonlicht. Een donkere huid kan meer zon hebben, maar ook die kan verbranden!’

    De huid verbrandt snel, terwijl u het vaak pas later in de gaten heeft. De huid kleurt rood, voelt pijnlijk aan en er kunnen zelfs blaren of grote blazen ontstaan. In ernstige gevallen kunnen zelfs verschijnselen als hoofdpijn, misselijk­heid, verwardheid, koorts en bewusteloosheid optreden. In dat geval is het zaak om direct een dokter te raadplegen.

    Huidkanker
    Ook op de langere termijn kan te veel zon uw huid dus flink beschadigen. Het versnelt de veroudering van de huid en vergroot bovendien het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het precieze aantal gevallen wordt in Nederland niet geregistreerd, maar naar schatting krijgen meer dan 25.000 mensen per jaar deze tumor. Dit aantal neemt steeds toe. Het betreft voornamelijk mensen boven de 40 jaar, maar er is geleidelijk wel een verschuiving naar jongere leeftijd. Basaalcelcarcinomen zijn goed te behandelen. Vaak worden deze door de dermatoloog weggesneden. Bij oppervlakkige vormen kan behandeling met een bepaalde crème of een combinatie van een crème en belichting worden overwogen. Het plaveiselcelcarcinoom en melanoom (kwaadaardige moedervlek) komen minder vaak voor maar zijn vaak wel agressiever dan het basaalcelcarcinoom.
    1.     Geniet van de zon, maar voorkom overmatige bloot­stelling en vooral verbranding. U heeft vitamine D nodig, dat wordt aangemaakt door de huid als u in de buitenlucht bent. Dit is ook van belang op oudere leeftijd.
    2.     Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen. Denk aan een zonnehoed, een goede UV-werende zonnebril en draag bedekkende kleding.
    3.     Smeer onbedekte huid in met een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) die voor u geschikt is. Breng de crème royaal aan en herhaal dit om dit twee uur. Bij sterke transpiratie en na het zwemmen moet u vaker smeren. Als richtlijn voor Nederland geldt factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor vakantie en vrije tijd.
    4.     Ga niet in de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Ga ook niet te lang de zon in, gemiddeld niet langer dan drie uur per dag.
    5.    Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon en houd rekening met uw huidtype. Lichtgetint van vakantie terugkomen mag!
    6.     Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan achttien jaar, uw huid is nog in ontwikkeling.
    7.    Houd baby’s en kinderen tot één jaar uit de directe zon.
    8.     Vermijd de zonnebank.
    9.     Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg uw huisarts.
    10. Vraag informatie bij uw huisarts als u een huidaandoening heeft.
     Een gezond kleurtje opdoen in de zon kan met beperkte risico’s voor de lange termijn, zolang u uw huid maar goed beschermt!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply