Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kleine dwarsligger beste af met ‘koprol’
    Rate this post

    Vijf procent van alle zwangere vrouwen heeft te maken met een baby in stuitligging. Een baby in stuitligging heeft vaak een zware bevalling of een keizersnede tot gevolg, met de daarbij behorende risico’s voor moeder en kind. ‘Steeds meer vrouwen kiezen er daarom voor om te proberen de baby een aantal weken voor de bevalling uitwendig te draaien naar een hoofdligging; een zogenoemde ‘versie’’, legt gynaecoloog Simone Kuppens van het Catharina Ziekenhuis uit.

    Voor een versie krijgt de vrouw een weeënremmer toegediend om de spieren van de baarmoeder te laten ontspannen. De versie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog en een verloskundige. De één plaatst beide handen op de buik en probeert geleidelijk de billen van het kind omhoog te bewegen, terwijl de ander het hoofd omlaag beweegt. Het kind maakt als het ware een koprol. Gemiddeld duurt een uitwendige versie drie minuten.

    Normale natuurlijke bevalling

    ‘Voor iedere vrouw met een baby in stuitligging betekent een versie een kans op een normale, natuurlijke bevalling’, zegt Kuppens, ‘wanneer de baby met de voetjes of de billen naar beneden ligt, levert dat tijdens de bevalling veel risico’s op. Het hoofdje, dat het grootst is, komt dan als laatste naar buiten. Het kan vast komen te zitten in het geboortekanaal. Daarom kiezen gynaecologen en patiënten meestal voor een keizersnede. Maar ook daar kunnen complicaties optreden. Zo heeft de moeder na een keizersnede kans op wondinfecties, meer bloedverlies of trombose. En de zwangerschap en bevalling van alle volgende kinderen is risicovoller in een baarmoeder met een keizersnedelitteken. Het is dus beter om het kind te draaien via de uitwendige versie, zodat een natuurlijke bevalling mogelijk is.’

    Slagingspercentage van 60 procent

    Zwangere vrouwen van wie kleine dwarsliggers in een stuitligging liggen, maken in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de grootste kans op een natuurlijke (thuis)bevalling. De afdeling Verloskunde van het ziekenhuis heeft namelijk het hoogste slagingspercentage van Nederland als het gaat om het voor de bevalling uitwendig draaien van een baby in stuitligging naar hoofdligging. Het ziekenhuis haalt een slagingspercentage van gemiddeld 60 procent.

    ‘Met open armen ontvangen’

    Liz Veendrick-Moerbeek (29) en haar man Mark kwamen speciaal vanuit Emmeloord naar Eindhoven om hun tweede kindje te draaien. Liz: ‘We zijn met open armen ontvangen in Eindhoven. Wat een superlief team! Een eerdere poging in Groningen om ons ‘dwarsliggertje’ te draaien was mislukt. Ik had eigenlijk de moed al opgegeven, maar toen ik las over het hoge slagingspercentage in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, wilde ik toch nog een poging wagen. En daar wilde ik best even een stukje voor rijden. Als alles goed gaat, beval ik half april van ons kleine meisje.’

     

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply