Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kreeg jij een handleiding bij je kind?
    Rate this post

    Het ouderschap is niet altijd een feestje. Opstandige peuters, dreinende kleuters of eigenwijze school­kinderen: soms weet je even niet meer hoe je ze moet benaderen om de gezellige sfeer in huis weer terug te krijgen. Vooral op momenten of in periodes dat je zelf niet helemaal lekker in je vel zit en je het al moeilijk genoeg hebt met je eigen emoties. Of wanneer je dagelijks te maken hebt met de uitdaging van een kind met probleemgedrag.

    Wat zou het dan fijn zijn wanneer je een handleiding bij je kind had gekregen. Natuurlijk is er geen standaard gebruiksaanwijzing (ieder kind is immers anders), maar er bestaat wel een methode die je veel handvatten biedt. Gezondheidszorg psychologe Marieke Sluijs biedt ouders begeleiding en ondersteuning met de methode ‘Hand in hand parenting’. Deze methode is 25 jaar geleden in Amerika ontwikkeld en wordt wereldwijd toegepast (www.handinhandparenting.org).

    ‘In Nederland ben ik met ‘Ouderschap in verbinding’ de eerste die zich hierbij aangesloten heeft’, vertelt Marieke enthousiast.’ Ik ben zelf moeder van twee kleine kinderen en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze methode werkt. Het is een overzichtelijke én praktische methode die je tools aanreikt hoe je in verschillende situaties met lastig gedrag en de emoties van je kind kunt omgaan. De methode is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over de werking van het brein van een kind. Het belang van verbondenheid tussen ouder en kind staat hierbij centraal.’

    Op basis van deze kennis kun je kinderen begeleiden op een manier die leidt tot meer harmonie en minder stress, zowel bij ouders als kinderen. Ook op langere termijn heeft de methode positieve effecten.

    ‘Een kind is namelijk vaak één brok emoties’, vervolgt Marieke haar verhaal. ‘Als volwassenen zijn we meestal geneigd om die de kop in te drukken. Maar op die manier mis je juist een kans. Je kind krijgt niet de gelegenheid om de spanning in zijn lijfje te ontladen en daardoor zal hij niet goed kunnen functioneren. Misschien herken je dat gevoel zelf ook wel: als jij erg gespannen bent, kun je je ook niet goed op andere dingen concentreren en kun je niet echt in je opnemen wat er tegen je gezegd wordt.’

    Ouderbegeleiding 
    ‘Ouders verdienen steun bij het zware en belangrijke werk dat zij doen’, vertelt Marieke. De methode kan ingezet worden bij alledaagse opvoedproblemen, maar ook bij specifieke problematiek zoals angsten, agressie, hechtingsproblemen en trauma. En eventueel ook als aanvulling op bestaande therapie. Het aanbod bestaat uit groepscursussen of individuele begeleiding, eventueel via Skype. Marieke kan ook bij je thuiskomen om samen te oefenen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply