Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bah, goede voornemens…
    Rate this post

    30-80% van de Nederlanders start op 1 januari weer met goede voornemens, om er binnen 1 week ook weer mee te stoppen. Hoe zorg je er nou voor dat je het wel volhoudt en ook resultaat hebt en behoudt?

    7 praktische adviezen die wél werken

    1. Start niet in januari
    Uit onderzoek blijkt dat januari de slechtste maand is om met goede voornemens te starten. Begin gewoon op 1 februari of 1 maart. Of begin op het moment dat jij er zelf echt klaar voor bent. Succes verzekerd! Het mooiste is het als je het minstens 12 weken kunt volhouden.

    2. Voorkom honger
    Het is essentieel om honger te voorkomen. Moeheid of honger zorgen ervoor dat je alsnog te veel gaat eten en drinken en te weinig focus behoudt. Dus het plannen van de maaltijden is cruciaal. En dus niet te streng lijnen. Dit werkt maar heel kort en is dus niet gezond.
    Honger voorkom je ook door voldoende te drinken, veel vezels binnen te krijgen en een ruim aanbod aan eiwitten te eten. Mijn ervaring is dat mensen vaak enkel door meer water te drinken afvallen! Dit klinkt simpel, en soms is het ook zo simpel. Zondig óók af en toe. Jazeker! Door af en toe iets lekkers te eten, houd je het uiteindelijk goed vol en voelt het niet als een dieet…

    3. Wat is je doel?
    Bepaal voordat je gaat starten jouw persoonlijke doel. Maak dit doel realistisch en haalbaar; anders werkt het frustrerend. Gangbaar is om bijvoorbeeld 10 kg af te vallen (dus een lager vetpercentage) in 20 weken. Ja, dit zijn 4 maanden… Je bent er dus wel even mee bezig, maar als je langzaam gewicht verliest, blijft het eraf. Mijn beste tip: maak een foto van je doel en plak die ergens in huis op, zodat je aan je doel herinnerd blijft, ook op de moeilijke momenten. Die gaan zeker volgen. Die horen erbij namelijk.

    4. Ga sporten!
    Doe altijd beide. Voeding en beweging versterken elkaar namelijk. Bovendien geeft sporten meer energie en meer zelfvertrouwen. Dagelijks bewegen kan al vanaf 20 minuten per dag.

    5. Achterhaal de oorzaak
    Waarom ben je te zwaar geworden? Waren dat alle feestjes in december, of was je eigenlijk het hele jaar meer aan het snoepen? Wees eerlijk naar jezelf en werk hieraan. Dan vliegen de kilo’s er namelijk zó vanaf.

    6. Consistency is the key…
    Ik denk de moeilijkste van alle 7: het volhouden en door­zetten. Als je er dagelijks of wekelijks mee bezig bent, komt het vast wel goed op langere termijn. Weet, dat iedereen een aantal mislukkingen nodig heeft voordat hij of zij succes heeft. Dat hoort er nou eenmaal bij. Je begint gewoon elke dag weer opnieuw met frisse moed… Yes you can!

    7. Vraag hulp!
    Een diëtist kan je motiveren en helpen gezonder te eten, maar kan ook onderzoeken waar eventuele voedings­tekorten zitten en een plan maken. Tegenwoordig hoef je geen verwijzing te hebben en wordt de begeleiding vaak (deels) vergoed.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply