Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een hele zorg minder
    Rate this post

    Het hebben van een ernstige ziekte is meer dan een aanslag op je gezondheid. Het heeft ook invloed op je emoties, en mogelijk ook op je bankrekening…

    Als je te maken hebt met ziekenhuisbehandelingen, kunnen de zorgkosten flink oplopen, en dan kan het maar zó gebeuren dat je in de financiële problemen komt. Als budgetbeheerder kan ik bijvoorbeeld afspraken maken met het ziekenhuis, waarmee ik ervoor kan zorgen dat de patiënt de achterstand met de betaling kan aflossen door middel van een betalingsregeling.
    Als een patiënt medicijnen moet gebruiken waarbij een eigen bijdrage gevraagd wordt, kan ik contact opnemen met de apotheek en de rekeningen via mij laten lopen. Dan zorg ik ervoor dat die betaald worden. In het geval dat de kosten van bepaalde medicijnen niet vergoed worden, kunnen de kosten laten vergoeden worden vanuit de bijzonder bijstand. Zo kan ik alle zorg uit handen nemen.

    Regelingen
    Mensen die chronisch ziek zijn, vallen na verloop van tijd terug naar een minimuminkomen. In dat geval kan ik bijvoorbeeld kwijtschelding van gemeentelijke en regionale belastingen aanvragen. Veel mensen weten niet dat dat kan. Ook een individuele inkomenstoeslag is misschien mogelijk. Dat gaat om honderden euro’s, en dat is veel geld voor iemand met schulden, en die kan dan met deze regeling geholpen zijn! Zit iemand erg krap bij kas, dan kan ik de Voedselbank inschakelen. Bovendien zijn er nog allerlei stichtingen, waar je mogelijk geld van kunt krijgen.

    Zorgpremie
    Als iemand weinig geld over heeft, kan het heel verleidelijk zijn om de maandelijkse zorgpremie niet te betalen, maar dat helpt niet. Als iemand een half jaar lang zijn zorg­premie niet betaalt, wordt die aangemeld bij het Zorg­instituut Nederland, en dan ben je nog verder van huis. Dan wordt er een maandelijkse premie van 130% opgelegd. Betaal je deze niet, dan wordt je zorgtoeslag ingehouden. Ik kan dan een ‘stabilisatieovereenkomst’ afsluiten met de zorgverzekeraar en de cliënt. Als de zorgverzekering de stabilisatieovereenkomst accepteert, dan wordt de cliënt afgemeld bij het Zorginstituut Nederland. De schuld bij de zorgverzekering kan dan via een deelbetaling worden afgelost. De budgetbeheerder zorgt ervoor dat de betalingen worden voldaan. Dat geeft weer wat lucht.

    Verslaafden
    Ik werk ook met veel verslaafden. Dat zijn over het algemeen mensen die veel uitgeven en veel schulden hebben. Ik zet ze dan op een weekbudget van € 50,-, en dan zie je dat ze best veel overhouden, omdat ze niet meer dan die € 50 kunnen uitgeven. Het gaat om het in toom houden van de uitgaven. Over het algemeen gaat het hard met het terugdringen van de schulden, als de hand op de knip zit. Ze moeten van mij dan wel van hun verslaving af zijn, of in behandeling zijn. Als ze in behandeling zijn, gaan ze ook vaak voor nazorg naar een kliniek die meestal niet in de buurt is. Hiervoor kan dan bijzondere bijstand aanvragen worden, waaruit de reiskosten betaald kunnen worden.

    Als je ziek bent, geeft het rust in je hoofd als je je geen zorgen hoeft te maken over allerlei financiële toestanden!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply