Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • ‘Ik voel me overbodig’
    4/4 - (1 stemmen)

    Ik ben de oudste van een gezin met zes kinderen en ik hielp al op jonge leeftijd mee om voor de kleintjes te zorgen. Heerlijk vond ik dat.

    Later, toen ik met Bart trouwde en onze oudste werd geboren, ben ik gestopt met werken. Bart heeft een drukke en verantwoordelijke baan. Hij maakt lange dagen, dus we hebben bewust de keuze gemaakt dat ik thuis zou blijven om voor de kinderen te zorgen. Hier heb ik nooit spijt van gehad. Ik was getuige van alle belangrijke mijlpalen in hun jonge leven en was er altijd als ze me nodig hadden.
    Inmiddels zijn ze allemaal uitgevlogen. Vier maanden geleden ging de laatste het huis uit en daar heb ik het best moeilijk mee. Ik voel me leeg en ben vaak somber. Bart zegt dat ik leuke dingen voor mezelf moet gaan doen, maar ik zou niet weten wat. Het enige wat ik altijd leuk vond en met veel liefde heb gedaan, is voor anderen zorgen. Het klinkt misschien een beetje pathetisch, maar ik voel me overbodig. Nutteloos. Ik probeer me groot te houden voor Bart, die zit ook niet op een sombere vrouw te wachten als hij na een lange dag thuiskomt, maar dat valt me steeds zwaarder.

    Jennie (63)

    Advies van de coach
    Het gevoel van nutteloos en overbodig zijn brengt emoties met zich mee. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Hoe kun je hiermee omgaan zonder jezelf te verliezen? Een mens heeft behoefte aan (eigen)liefde, (zelf)waardering, zelfvertrouwen, veiligheid, zelfontwikkeling en betekenisvol zijn. Jezelf leren geven wat je nodig hebt is belangrijk. Hiermee verhoog je je zelfrespect, je innerlijk evenwicht en persoonlijke groei.

    Als je kinderen, waar omheen jouw leven grotendeels draaide, het nest verlaten, vervalt er een belangrijk deel van jouw bestaan. Hierdoor ontstaat er meer vrije tijd en als je aan deze vrije tijd geen invulling weet te geven, kan het gevoel ontstaan dat je niet meer nodig bent en kun je je zelfs een beetje eenzaam gaan voelen.
    Loslaten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dit gaat met kleine stapjes, maar elke stap is de weg naar een nieuw begin.

    Je kunt jezelf de vraag stellen ‘Wat wil ik eigenlijk van het leven?’. Elk mens heeft dromen. Door doelen te stellen en na te streven, leer je dát te bereiken waarvan je nooit gedacht had dat je het zou kunnen. Dit geeft je zelfvertrouwen en maakt je trots. Door doelen te stellen, stimuleer je jezelf om constant te groeien. Hier zul je een bevredigend gevoel aan overhouden.

    Door mindfulness- & compassietraining te gaan volgen, zul je leren meer bewust te zijn én te zien wat er nu is. Mindfulness is aandacht geven, gericht in het hier en nu, zonder te oordelen. Het leert je met een andere blik naar jezelf en je leven te kijken. Compassie leert je lief te zijn voor jezelf en om goed voor jezelf te zorgen. Bovendien brengt het je dichter bij je gevoel, waardoor jij kunt gaan ontdekken waar je blij van wordt in het leven. Vandaaruit kun je doelen gaan stellen.

    Erna Kooring

    Dé specialist op het gebied van familierelaties
    Erna Kooring is dé specialist op het gebied van familierelaties. ‘Ik weet hoe het is als je je als kind niet gezien voelt. Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad. Dat laat, ook als je eenmaal volwassen bent, zijn sporen na. Door wat ik heb meegemaakt én de opleidingen die ik in mijn zoektocht naar geluk gevolgd heb, kan ik nu anderen helpen. Ik ken de struggle die vaak speelt tussen meiden of jonge vrouwen en hun (schoon)moeder, maar die ook kan ontstaan tussen broers en zussen of partners onderling. Dat maakt onzeker, ze voelen zich niet gezien en weten niet wat ze ermee aan moeten. Dat geldt voor beide partijen. Daar kan ik hen in begeleiden, zodat ze weer goed met elkaar kunnen omgaan zonder dat er een ruzie of breuk ontstaat. Dat vind ik elke keer weer geweldig om te doen!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply