Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Acne: wat is het en wat kun je eraan doen?
    Rate this post

    Er zijn maar weinig mensen gezegend met een perfecte huid. Een pukkel hier, een puistje daar. In de meeste gevallen onschuldig, maar wat als je last hebt van acne?

    Acne komt niet alleen voor bij pubers. Ook volwassenen kunnen last hebben van deze vervelende huidaandoening. De huid produceert talg. Die houdt de huid soepel en beschermt tegen uitdroging. De talgklieren die dit produceren, monden uit in haarzakjes. Wanneer de openingen van deze haarzakjes verstopt raken, ontstaan er comedonen (mee-eters). Deze kunnen gaan ontsteken en puistjes veroorzaken.

    De precieze oorzaak van acne is niet bekend. In de meeste gevallen ontstaat het door een combinatie van factoren. De mate waarin talg wordt geproduceerd speelt een grote rol, net als hormonen. In de puberteit gaat de talgproductie omhoog en verandert de hormoonhuishouding. Dit verklaart waarom acne vaak voorkomt in de puberteit. Andere factoren zijn de afsluiting van het talgklierkanaal door een verstoring in de natuurlijke afschilfering van de huid, en een verhoogde hoeveelheid bacteriën die van nature aanwezig zijn in het haarzakje en de talgklieren.

    De vorm en ernst van acne verschilt per persoon. Er zijn dan ook verschillende behandelingen mogelijk, soms in combinatie met medicijnen die de huisarts of dermatoloog voorschrijft. Ook kunnen meerdere behandelmethodes worden gecombineerd.

    Manuele dieptereiniging
    De huid wordt met een mild product gereinigd, vaak gevolgd door een zachte scrub om dode huidcellen te verwijderen. Daarna worden comedonen verwijderd en worden puistjes aangeprikt met een dunne, steriele naald. Afsluitend wordt er een verzorgende crème op de huid aangebracht.

    Chemische peeling
    Actieve acne en oppervlakkige acnelittekens kunnen worden verminderd met een chemische peeling. Deze bevat werkzame zuren die het natuurlijke proces van afschilfering versnellen en de celdeling van de huid stimuleren. De zuren hebben een ontstekingsremmende en hydraterende werking voor een verbeterde conditie, structuur en weerstand van de huid.

    Lasertherapie acnelittekens
    Wanneer de acne niet meer actief is, kan de gefractioneerde CO2-laser worden toegepast. Deze laser maakt minuscule gaatjes in de huid. De huid vernieuwt zich vervolgens aan de oppervlakte, en wordt strakker en gladder. Op dieper niveau stimuleert de laser de aanmaak van collageen. Lasertherapie verbetert de structuur van de huid en vermindert eventuele acnelittekens. Bij verheven littekens wordt de ongefractioneerde CO2-laser toegepast. Hiermee kan een litteken laag voor laag worden afgevlakt.

    Camouflagetherapie
    Kleurverschillen van de huid, zoals rode of bruine vlekjes, kunnen tijdelijk worden gecamoufleerd met een speciale crème voor een natuurlijk resultaat. De huidtherapeut kan adviseren welke kleur het meest geschikt is en hoe de camouflagecrème het best kan worden aangebracht.

    De huidtherapeut: Sanne Wissels
    ‘Van nature heeft de huid een herstellend en regulerend vermogen en is ze in staat om zichzelf in goede conditie te houden. Er wordt dan ook weleens gezegd dat we prima zonder gezichtsverzorging kunnen, maar hier wordt onze huid te veel door belast. Zeep, shampoo en deodorant, UV-straling, de verwarming: al deze factoren irriteren de huid en verstoren de huidbarrière. Deze fungeert als beschermlaag. Wanneer deze beschermlaag wegvalt, heeft de huid moeite met het vasthouden van vocht. Daarnaast wordt de balans in de aanwezigheid van huideigen bacteriën verstoord. Dit kan leiden tot huidaandoeningen zoals acne.
    Wij bieden deskundige en effectieve behandeling van acne. We zijn er voor iedereen, of je nou ernstige acne hebt of slechts heel mild, in het gelaat of op de schouders. Ons team van specialisten zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk weer lekker in je vel zit, letterlijk en figuurlijk.’

    Wist je dat…
    … er zich bijna duizend talgklieren op één vierkante centimeter bevinden?
    … je handpalmen en voetzolen geen talgklieren hebben?
    … vrouwen vaker op latere leeftijd (tussen de 25 en 40 jaar) last hebben van acne dan mannen?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply