Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Eén glaasje wijn kan toch geen kwaad?’
    Rate this post

    De cijfers liegen er niet om: het aantal vrouwen met een alcoholverslaving neemt toe. Vanwege het taboe wat er nog altijd op rust zullen niet veel vrouwen daarvoor uitkomen. Integendeel, meestal ontkennen ze dat ze verslaafd zijn. Er is toch niks mis met een wijntje op zijn tijd? En ach, iedereen is toch wel eens dronken? En verder functioneren ze immers prima; ze hebben toch gewoon een baan, een partner,
    een gezin?

    Vaak begint het onschuldig. Een glaasje ter ontspanning na een drukke werkdag, een paar wijntjes drinken tijdens een avondje uit met vrienden of op een feestje. Maar wanneer je dagelijks alcohol nodig hebt om goed te functioneren, heb je wel degelijk een probleem. En ook al heb jij de indruk dat je dan goed functioneert, vaak denkt je omgeving daar anders over. Hoe vaak heb jij je al ‘ziek’ gemeld op het werk? Hoe vaak heb je ruzies met je partner over jouw drank­gebruik? Hoe vaak stel jij je kinderen teleur omdat je onder invloed bent en je beloftes om samen iets leuks te gaan doen of om niet meer te drinken niet na kunt komen?
    Hoe vaak komt het voor dat jouw kinderen geen vriendjes of vriendinnetjes mee naar huis durven nemen omdat ze niet weten hoe ze jou aan zullen treffen? Hoe vaak zijn ze zonder warm eten naar bed gegaan omdat jij niet meer in staat was om te koken?

    Verslaafd
    Misschien heb jij je dit al lang gerealiseerd en nemen ­gevoelens van angst, schuld en schaamte alleen maar meer toe omdat je je een slechte echtgenote en moeder voelt. Misschien wordt het dan hoog tijd om hulp te zoeken. Erkennen dat je verslaafd bent, is namelijk de eerste stap.
    En er ís hulp voor jouw probleem, je staat er niet alleen voor. Het wordt een periode van heel hard werken, maar ook van weer voelen en leven. De roes waarin je voortdurend verkeerde zal verdwijnen, je zult je weer ontwikkelen en de vrouw en moeder worden die je ooit was. Wilma Vink van Vrouw in Herstel begeleidt vrouwen die van hun verslaving af willen komen. Behalve professioneel ervaringscounselor is Wilma ook ervaringsdeskundige. Ze weet dan ook precies wat jij doormaakt. ‘Zeven jaar geleden ben ik opgenomen om van mijn drankverslaving af te komen. Ik wist toen wel dat ik een probleem had, maar verslaafden, dat zijn toch zwervers die onder een brug liggen? Pas in de kliniek viel het kwartje: ik ben alcoholist. Sinds 2009 drink ik geen druppel meer. Het is me gelukt. Hierdoor heeft mijn leven een positieve wending genomen. De relatie met mijn man en kinderen is enorm verbeterd en ik heb een nieuw doel.
    Jou helpen in herstel te komen en te blijven. Het zal niet gemakkelijk zin, maar wel mogelijk. En als het nodig is, kan ik ook jouw naasten steunen in dit proces.’

    Steun voor naasten
    Wanneer jouw partner, vader, moeder of kind verslaafd is aan alcohol of andere middelen, zal dat tot problemen thuis leiden. Waarschijnlijk duurt het enige tijd voordat je je dat realiseert. Het is een proces, het sluipt er langzaam in. Steeds vaker zul je hem of haar verantwoordelijk­heden uit handen nemen en de situatie verdoezelen voor de ­buitenwereld. Je gaat op zoek naar de goed verstopte ­flessen drank om ze in de gootsteen leeg te gooien.
    Maar dat lost het probleem niet op. En al die beloftes dat hij of zij stopt met drinken, worden ook keer op keer gebroken. Het vertrouwen is weg en ondanks dat je van hem of haar houdt, wordt de afkeer en weerzin ook steeds groter.
    Je verliest het contact met jezelf. Je bent verslaafd geraakt aan het probleem van de ander.
    Ook voor jou, als naaste, kan Wilma veel betekenen.
    Want ook jij hebt hulp nodig. Je moet (weer) leren om je grenzen te trekken en onafhankelijker in het leven te staan. Vrouw in Herstel kan je hierbij helpen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply