Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Houvast voor samengestelde gezinnen
    Rate this post

    Toen Anouk (34) en Bart (39) elkaar leerden kennen, hadden ze allebei een ­lange relatie achter de rug. Ze waren meteen zeker van hun gevoelens voor elkaar. ­Binnen een jaar trok Anouk met haar zonen (7 en 4) bij Bart en zijn tienerdochter (14) in. Wat zo geweldig begonnen was, bleek al snel heel ingewikkeld.

    Het vormen van een nieuw, samengesteld gezin is in niets te vergelijken met de start van een kerngezin, behalve dat er, hopelijk, twee heel verliefde mensen zijn die hun ­toekomst met elkaar willen delen. Maar bij het samengestelde gezin horen ook een paar niet-verliefde mensen: jouw kinderen, of die van je partner, of van jullie allebei. En jullie ex-partners hebben, ongeacht de omgangs­regeling, ook veel invloed.

    Eigen dynamiek
    Iedereen die een nieuwe start maakt in een samengesteld gezin komt problemen tegen. Heel vaak gaat het mis: maar liefst 60% van de nieuwe gezinnen redt het niet. Dit heeft vaak te maken met verkeerde verwachtingen.

    Een samengesteld gezin is geen kerngezin. Als gezin heb je geen gezamenlijke geschiedenis, met eigen grapjes, verhalen en rituelen. Kinderen en stiefouders houden niet automatisch van elkaar. Veel mensen die op een roze wolk besluiten samen verder te gaan, worden teleurgesteld omdat ze zich niet goed realiseren waar ze aan beginnen. Dat is zó jammer! Want een samengesteld gezin heeft zijn eigen dynamiek en eigen kenmerken. En wie die kent, snapt beter wat er gebeurt. Dat het logisch is dat het tijd kost om te ontdekken wat voor jou de rol van stiefouder inhoudt.

    Of dat het een poos kan duren voor je stiefkinderen zich openstellen voor jou. Dat ligt misschien helemaal niet aan jou, maar aan alles wat ineens nieuw is voor ze. Die periode van zoeken en aftasten hoort erbij en kan voor veel spanning zorgen. Als stiefouder kun je je heel onzeker voelen, als je zoveel van jezelf investeert en niet voelt dat je op de goede weg bent.

    Stiefplan
    Family Focus kan daarbij helpen. Je kunt onder begeleiding, samen met je partner, een ‘stiefplan’ opstellen. In een stiefplan maak je afspraken met elkaar over de opvoeding en de taakverdeling, maar ook over de invulling van feestdagen of de omgang met ex-partners. Het geeft inzicht en houvast. Een ideale voorbereiding voor stellen die samen een nieuw gezin gaan vormen, en een heel handig instrument voor wie al onderweg is.

    Family Focus biedt ook individuele coaching of therapie: praten over alles wat er verandert en wat dat met je doet helpt. Dat geldt niet alleen voor (stief)ouders, maar ook voor kinderen. Met een beetje extra ondersteuning sta je steviger in je schoenen en ziet de toekomst er ineens een stuk zonniger uit!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply