Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Mijn werkgever stelde me een ultimatum’
  Rate this post

  ‘Het moment waarop Oliver en ik ontdekten dat we zwanger waren, was één van de meest bijzondere uit mijn leven! Wat een geluk! Inmiddels ben ik ruim 24 weken zwanger en weet ik dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is, maar dolgelukkig zijn we nog steeds.’

  ‘Ik heb een drukke kantoorbaan en werk 32 uur per week. Op dit moment kan ik het allemaal nog goed bijbenen, maar ik merk wel dat ik er tegenop zie om een 32-urige werkweek te combineren met de zorg die ik straks zal gaan dragen voor de baby. Graag wil ik daarom na mijn verlof nog 24 uur werken. Op die manier krijgen Oliver en ik iets meer lucht en ruimte om onze schema’s zo veel mogelijk op elkaar aan te passen.’

  ‘Bij mijn werkgever heb ik tijdig aangegeven dat ik zwanger ben. Ook het verzoek om minder uur te gaan werken heb ik een tijd terug voorgelegd. Natuurlijk heb ik in een motivatie toegelicht wat hiervoor de reden is. Tot mijn grote schrik kwam mijn baas onlangs naar me toe met een ultimatum: ik mag óf mijn uren houden óf ervoor kiezen het contract te ontbinden. Mag een werkgever deze eisen stellen en dien ik gehoor te geven aan het verzoek? Eigenlijk zijn beide opties voor mij niet te doen! Of heb ik als zwangere bepaalde rechten, waar een werkgever rekening mee dient te houden?’

  – Margot (34)

  Arbeidsmediation
  Robine van der Zwaart is gecertificeerd mediator en staat ingeschreven bij het kwaliteitsregister van Mediators Federatie Nederland. ‘Ik kan me het verzoek van Margot goed voorstellen. Ze wil graag meer tijd hebben voor de zorg van haar baby. Als werknemer heb je rechten en plichten, maar je werkgever heeft ook rechten én plichten. Een werkgever kán rekening houden met persoonlijke omstandigheden, zoals een werknemer ook rekening kan houden met zakelijke omstandigheden. Het is belangrijk om te onthouden dat dit in beide gevallen gaat om wensen, maar niet om plichten. Het feit dat je zwanger bent, geeft je helaas niet meer rechten. Je werknemer is dus niet verplicht om het verzoek in te willigen, wat betekent dat jullie er toch samen uit dienen te komen. Een mediator kan worden ingeschakeld door zowel werkgever als werknemer en kan jullie helpen om samen snel tot een aanvaardbare oplossing te komen. Het helpt om verstoorde verhoudingen te normaliseren én bespaart geld, maar het belangrijkste is natuurlijk dat jullie op een prettige manier de arbeidsrelatie voort kunnen zetten. Je kunt bij mij niet alleen terecht voor arbeidsmediaton, maar ook voor scheidings- en familiemediation ben je hier aan het juiste adres!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply