Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oedeemzorg van begin tot eind
    Rate this post

    Manuele lymfedrainage, littekenmassage, zwachtelen, elastische kousen laten aanmeten, zelfmanagement: allemaal behandelingen waar je als oedeempatiënt mee te maken kunt krijgen. In het verleden vielen deze behandelingen onder verschillende disciplines, waardoor je moest schipperen tussen ziekenhuis, wondpoli, fysiotherapeut en kousenaanmeter.

    Tegenwoordig kun je als oedeempatiënt gelukkig terecht bij de huidtherapeut. De huidtherapeut is HBO-opgeleid en heeft kennis van al deze onderdelen. Huid- & oedeem­therapie Kimberley de Jong zorgt voor ondersteuning, ­begeleiding en behandeling van al deze facetten: alles onder één dak bij één therapeut.

    Huidtherapeut Kimberley de Jong
    Kimberley de Jong heeft haar opleiding ­Huidtherapie gevolgd aan de Haagse Hogeschool en is erna vol ­enthousiasme begonnen met haar praktijk. Het doel van Kimberley is om patiënten geen patiënt te laten voelen, door ze in een ‘niet-medische’ omgeving te behandelen. Niemand vindt het fijn ergens alleen maar als patiënt gezien te worden en niet als mens. Huid- en oedeemtherapie is gericht op oedeem- en littekentherapie. Tijdens een intakegesprek wordt samen met jou een behandelplan opgesteld en kan er snel gestart worden met behandelen.
    Huid- & oedeemtherapie Kimberley de Jong is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister ­Paramedici (KP) en BIG-register voor beroepen in de individuele gezondheidszorg. Ook heeft Kimberley contracten met zorgverzekeraars, waardoor een vergoeding van (een deel van) de behandelingen voor veel patiënten tot de mogelijkheden behoort. Van begin tot eind zorgt Huid- & oedeemtherapie Kimberley de Jong voor een professionele behandeling.

    Van begin tot eind
    Huid- & oedeemtherapie Kimberley de Jong begeleidt je van het begin tot het eind, maar wat is het begin en wanneer is het einde in zicht? Een vraag waarmee iedere nieuwe patiënt binnenkomt.
    Gestart wordt met een uitgebreid intakegesprek om samen tot een doel en een behandelplan te komen. Een samenwerking tussen jou en de huidtherapeut staat centraal. Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht af te voeren, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij oedeemtherapie past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe die in totaal ‘oedeemtherapie’ genoemd wordt. Ieder behandeltraject is persoonlijk.

    Stap 1
    – intakegesprek
    – voorlichting en adviezen
    – behandelplan samenstellen
    – eventueel machtiging voor vergoeding bij de verzekering aanvragen

    Stap 2
    – zelfmanagement
    – manuele lymfedrainage, eventueel ondersteund met:
    – ambulante compressietherapie (zwachtelen)
    – lymftaping
    – ademhalings- en bewegingsoefeningen

    Stap 3
    – aanmeten therapeutisch elastische kous

    Uiteraard kan het zijn dat niet alle bovenstaande behandelingen bij jou nodig zijn. Daarin zal de huidtherapeut je adviseren en samen maken jullie een keus voor optimaal resultaat.

    Littekentherapie + oedeemtherapie
    De oorzaak van oedeem in het lichaam kan heel divers zijn: verwijde bloedvaten, maar ook een trauma of een operatie in het verleden kunnen de vochtafvoer belemmeren. Wanneer je door een operatie last hebt gekregen van oedeem speelt de genezing en conditie van het litteken een grote rol. Vaak belemmert het litteken de normale vocht­afvoer en blijft er rond het geopereerde gebied meer vocht achter. Daarnaast ziet Kimberley regelmatig dat het litteken tijdens de genezing gaat vastgroeien aan de onderliggende huidlagen. Dit wordt ‘verklevingen’ of ‘fibroseringen’ ­genoemd. Je kunt hiervan hinder ondervinden in de vorm van bewegingsbeperking of pijn bij bewegen, pijn bij het aanraken en het litteken kan trekkerig en pijn aanvoelen. Mocht je naast oedeem ook last hebben van jouw litteken, dan kan de huidtherapeut oedeemtherapie en littekentherapie combineren. Hierbij worden speciale littekengrepen gebruikt om de huidlagen van elkaar los te masseren. Tevens maakt Kimberley gebruik van Curetape, een speciaal soort tape die het litteken stimuleert soepel te worden door in beweging te blijven. De meeste patiënten merken een grote vooruitgang in korte tijd door het gebruik van Curetape.

    Vergoeding
    Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet je aanvullend verzekerd zijn en heb je een verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Vaak worden de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed. Geadviseerd wordt om telefonisch contact op te nemen met je verzekeraar. Die kan je vertellen waar je recht op hebt en welke kosten eventueel voor eigen rekening zullen zijn. Heb je vragen over vergoedingen van jouw behandeling of hoe het werkt met jouw eigen risico? Laat je voorlichten door Huid- & oedeem­therapie Kimberley de Jong.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply