Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Voetzorg bij kanker

  Kanker komt steeds vaker voor en heeft een impact op ons leven. Er kan een heel traject volgen aan behandelingen. Er zijn verschillende soorten behandelingen, zoals chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en doelgerichte therapie.

  Al deze therapieën hebben veel invloed op de cellen in ons lichaam. Chemotherapie heeft niet alleen invloed op de kankercellen, maar ook op gezonde cellen in ons lichaam. Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan bijvoorbeeld bijwerkingen geven aan de nagels en huid van de voeten. Ook kan de lichamelijke weerstand en een bepaalde periode van de behandeling laag zijn.
  Voor de voetzorgverlener is het van belang te weten wanneer zo’n periode zich voordoet, omdat bepaalde handelingen dan niet verricht mogen worden. Wij signaleren dit en dit kan een indicatie zijn voor verwijzing naar het oncologisch behandelteam. Voor hen is het ­belangrijk te weten dat zij kankerpatiënten met voetproblemen veilig kunnen verwijzen.
  Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) zet voetzorgtrajecten bij kankerpatiënten alleen in met toestemming van de behandelend arts of verpleegkundige. Ben je kankerpatiënt, dan is het van belang dat je een OVV laat weten of je onder behandeling bent. Meld wanneer de laatste chemokuur of ­bestraling heeft plaatsgevonden en wie je oncologisch behandelaar en huisarts zijn. Gelukkig is kanker steeds beter te genezen. Patiënten blijven langer in leven en steeds vaker wordt kanker een chronische ziekte. Belangrijk in de herstelfase is onder andere het opbouwen van conditie. De conditie van jouw voeten spelen hier een belangrijke rol in. De oncologisch voetzorgverlener van Cure & Care Hellevoetsluis is aangesloten bij de NMMV.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply