Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe proef je wijn volgens de etiquette?
    Rate this post

    Het proeven van wijn is veel meer dan simpelweg het wijnglas naar je mond bewegen. Er komt veel meer bij kijken. Als je daadwerkelijk alle tonen in een wijn wilt herkennen, moet je wijn proeven met aandacht. Hoe gaaf is het als je blind kunt herkennen welke wijn je aan het drinken bent? Ga jij binnenkort naar een proeverij of wil jij gewoonweg je smaakpalet uitbreiden? Dan is het, zeker voor de echte wijnliefhebbers, goed om te weten hoe je wijn met aandacht proeft. Lees gauw verder, want in dit artikel leer je hoe je wijn proeft volgens het boekje.

    De omgeving van de proeverij
    Als je wijn gaat proeven, is het van belang dat er geproefd wordt in een omgeving met een neutrale geur. Wanneer er in de ruimte een overheersende geur van rook of eten hangt, heeft dit impact op de smaak van de wijn. Zorg er daarnaast voor dat je wijn proeft in een goed verlichte ruimte. Hierdoor ben jij je beter bewust van de kleur van de wijn. Tot speelt de temperatuur van de ruimte een rol. Is de ruimte veel te warm of te koud? Dan kan dit ervoor zorgen dat je de smaak van de wijn anders interpreteert.

    Het glas waarin je de wijn schenkt
    Bij een wijnproeverij is het van belang dat je telkens uit één soort wijnglas drinkt. De vorm van het glas heeft namelijk invloed op de smaak. Zorg er daarom voor dat je meerdere van dezelfde soort glazen hebt. Weet je niet welk glas je nodig hebt? Rode wijn komt het best tot zijn recht in een breed en groot glas terwijl witte wijn weer beter geschonken wordt in een wat smaller en kleiner glas. Een exceptionele wijn, zoals een Barolo of Barbera, wil je natuurlijk niet in het verkeerde glas schenken.

    Het uiterlijk van je wijn
    Voordat je iets met je wijn doet, zal je de kleur van de wijn moeten constateren. Wat is de kleur van de wijn? Is de wijn helder of troebel? Aan de hand van deze vragen kun je vaak al een inschatting maken welke druif er gebruikt is. Hieronder vind je de verschillende soorten kleuren van rode, witte en rosé wijn:

    Rode wijn: paars, robijnrood, granaatrood of bruinrood
    Witte wijn: citroengeel, goudgeel of ambergeel
    Rosé wijn: roze, zalmroze of oranje

    De geur van je wijn
    Na het beoordelen van de kleur, is het tijd om te ruiken. Tijdens het ruiken kun je er al achter komen wat de smaak zal zijn. Het is namelijk zo dat 90% van wat je ruikt, je ook daadwerkelijk proeft. Zo ruik je snel of de wijn tonen heeft van noten of chocolade. De hoofdtonen die je kunt proeven in je wijn zijn:

    – Fruit bijvoorbeeld appel, framboos, peer of banaan
    – Bloemen en kruiden bijvoorbeeld een roos, kaneel, honing of munt
    – Vegetaal en noten bijvoorbeeld gras, thee of hazelnoot
    – Dierlijk bijvoorbeeld boter, leer, vlees of brood
    – Hout en toast bijvoorbeeld koffie, sigaren of nat hout
    – Aards en chemisch bijvoorbeeld bijenwas, kalk, benzine of bosgrond

    De smaak van je wijn
    Na het ruiken van de wijn moet je tot slot natuurlijk de wijn proeven. Dit doe je door een slok wijn te nemen, deze door je mond te laten walsen en vervolgens door te slikken of uit te spugen. Je beoordeeld de wijn vervolgens op basis van de volgende punten:

    – Zoetheid
    – Zuurgehalte
    – Tannines (wordt gezien als de bitterheid van een wijn)
    – Smaakkenmerken (wat proef je terug in de wijn)
    – Afdronk (Hoe lang blijven de smaken hangen in de mond)

    Deze punten kun je bijhouden in bijvoorbeeld een notitieboekje. Dit maakt het eenvoudiger om een heerlijke wijn uit te kiezen voor je volgende etentje, een gezellige avond of een wijnproeverij. Maak jouw wijnproeverij helemaal af met de juiste etenswaren erbij. Tip: zorg bij food-pairing dat het gerecht en de wijn elkaar versterken. Zo zorg je ervoor dat de smaken in balans zijn!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply