Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Kruip uit je slachtofferrol

  ‘Zucht, waarom overkomt dat mij dat nou weer?!’ Dit roep jij nadat de trein voor je neus wegrijdt, er een fikse hoosbui losbreekt nét wanneer je naar buiten stapt en wanneer je erachter komt dat je je lunch alwéér vergeten bent. Herken je dit? Dan plaats je jezelf waarschijnlijk graag in de slachtofferrol.

  Geef toe. Dit zijn dingen die je op zich had kúnnen voorkomen als 1. je de treintijden beter had gecheckt, 2. je op Buienradar had gekeken voordat je van huis vertrok en 3. iets meer tijd had besteed aan het inpakproces van je tas. Daarbij overkomen dingen zoals vervelende weersomstandigheden iedereen. Toch praat jij jezelf vaak aan dat alles jóú wordt aangedaan door anderen of situaties (of het nou gaat om een ruzie met een vriendin of om jouw saaie baan). Ja, zelfmedelijden is jouw beste vriend. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin jou iets ernstigs overkomt. Op dat moment heb je de neiging de slachtofferrol op je te nemen en vindt men dat normaal. Echter, ook dán kun je er anders mee omgaan in je hoofd waarbij je je kracht kunt bewaren.

  Voordelen 
  Waarschijnlijk plaats jij jezelf in de slachtofferrol omdat dat op korte termijn voordelen voor je oplevert. Door jouw ongeluk en falen steeds aan anderen te wijten, neem je zelf geen verantwoordelijkheid over je eigen leven. Je kunt passief blijven: door in situaties te blijven hangen, hoef je niet in actie te komen. Misschien voel je je wel onzeker over je eigen kunnen of bevestigen de mensen om je heen jouw slachtofferschap. Maar hoe dan ook: wanneer jij stééds anderen en de omstandigheden de schuld geeft van jouw ‘tragische’ lot (of het nou gaat om een ruzie met een vriend of ontevredenheid over je baan), dan heeft dat op de lange termijn echt geen voordelen. Want ga maar na: echt veel gelukkiger voel je je niet met al die zelfmedelijden! Sterker nog: die negatieve gedachten en dat geklaag leveren alleen maar vermoeidheid en stress op. En anderen worden ook moe van jouw geklaag…

  In control
  Je kunt op een punt komen dat het echt lastig is om uit je slachtofferrol te kruipen. Dit is dan een ‘levensstrategie’ geworden. Je bent in elk geval al een eind door jezelf te herkennen in de slachtofferrol. Daarbij kan het fijn zijn om ondersteuning te krijgen bij het teruggrijpen van de verantwoordelijkheid van je eigen leven. Trainer/Coach Carla Jansen van Rosendaal is hiervoor de aangewezen persoon. Met methoden als onder andere Being in Balance Coaching, Hartcoherentie en EFT kan zij jou helpen om jouw (negatieve) gedachten en overtuigingen en daarmee jouw leven te veranderen. Je krijgt hier positiviteit en veerkracht voor terug. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Probeer het eens een keer uit: je zult versteld staan!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply