Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De zorg kan altijd beter
    Rate this post

    Ziekenhuizen staan niet stil. De zorg kan er altijd ­beter, behandelingen kunnen voor de patiënten altijd ­comfortabeler. Ziekenhuis Tjongerschans is daarop geen uitzondering. Op deze pagina staan drie nieuwtjes.

    Een warme overdracht van Tjongerschans naar kraamzorg
    Op 1 juli 2017 is ziekenhuis Tjongerschans het project ‘warme overdracht’ gestart. Het project is een initiatief van Middenin geboortezorg, het verloskundig samenwerkingsverband van Heerenveen en omstreken en is uniek in Friesland.

    Bij de warme overdracht komt de kraamverzorgster naar Tjongerschans. Hier wordt, samen met de kraamvrouw,  haar partner en de verpleegkundige van Tjongerschans, aan bed een overdracht gegeven aan de kraamverzorgende. Zij neemt de zorg over en gaat met de cliënt mee naar huis. Door de warme overdracht wordt continuïteit van de zorg gewaarborgd.
    Dankzij de warme overdracht zijn de ouders actief betrokken bij de overdracht en kunnen indien nodig aanvullingen gegeven worden. Ook eventuele onduidelijkheden of vragen worden op deze manier ondervangen. De warme overdracht zorgt tevens voor een intensievere samenwerking in de geboortezorgketen, waarbij de cliënt centraal staat.
    Tjongerschans is continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De overdracht van zorg is een belangrijk en tevens kwetsbaar moment binnen de geboortezorg. Een juiste en complete overdracht is noodzakelijk om de  continuïteit voor het kraamgezin zo goed mogelijk te borgen.

    Nieuwe MRI: patiënten ervaren minder stress
    In ziekenhuis Tjongerschans is een nieuwe ­MRI-scanner in gebruik genomen. Bij de vervanging van het oude apparaat, dat afgeschreven was, is rekening gehouden met de spanning die patiënten soms ervaren voor een MRI-onderzoek. Doordat de MRI-scanner niet ruim is en daardoor benauwend aanvoelt, gaven patiënten aan dit een vervelend onderzoek te vinden.

    Tjongerschans wil de patiënt een prettige omgeving bieden om het onderzoek te ondergaan. Daarom is bij de aanschaf van de nieuwe MRI-scanner gekozen voor een scanner met een grotere opening. Hierdoor voelt het minder claustrofobisch om in de scanner te liggen. Wat uniek is, is dat de patiënt tijdens het MRI-onderzoek televisie kan kijken. Hierbij heeft hij de keuze uit verschillende films, of selecteert hij zijn favoriete film via YouTube. Ook de ruimte waar de patiënt wordt ontvangen is aangepast. De MRI-scanner staat in een lichte kamer, die ruimtelijk aanvoelt. In het plafond is daglichtverlichting aangebracht die een wolkenhemel toont.
    Wilma Eising, centrummanager Radiologie, vertelt:  ‘We krijgen enthousiaste reacties van onze patiënten.  Ze zijn blij met de ruimere scanner en het feit dat ze televisie kunnen kijken tijdens het onderzoek. Een MRI-onderzoek duurt toch snel 20 minuten. Gedurende deze tijd moet de patiënt zo stil mogelijk blijven liggen. De televisie is dan ook een welkome afleiding voor veel patiënten. Zij geven aan, dat ze minder nerveus zijn. En daar gaat het ons om. We zoeken altijd naar patiëntgerichte oplossingen.’

    Topzorg bij patiënten met borstkanker door samenwerking
    Friese patiënten met borstkanker kunnen straks voor hun operaties terecht in een expertisecentrum voor borstkanker. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat door een speciaal opgerichte projectgroep is gedaan. Deze projectgroep is in het leven geroepen door de bestuurders van de vier  Friese ziekenhuizen.

    Deze projectgroep is gevraagd te onderzoeken hoe de zorg voor Friese borstkankerpatiënten verder kan worden verbeterd. Bij de totstandkoming van dit advies is veel gebruik gemaakt van de ervaring van patiënten die zeer openhartig inzichten hebben gedeeld over wat werkelijk van belang is in de verschillende stadia in het ziekte­beloop bij borstkanker.

    Patrick Vink, bestuurder ziekenhuis Tjongerschans: ‘Niet omdat er nu slechte zorg wordt geleverd, er zijn ­immers vier prima ziekenhuizen in Friesland met uitstekende medische staven en ziekenhuizen zijn steeds beter in staat om samen met verwijzers de zorg vorm te geven, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat onze zorg nog verder en sneller kan verbeteren door intensief met elkaar samen te werken. Juist dát is wat onze patiënten van ons mogen verwachten.’

    Wat betekent dit voor de patiënt?
    In de praktijk zal dit voor de patiënt betekenen dat die voor de diagnostiek (onderzoeken) terecht kan in alle vier Friese ziekenhuizen. Mocht blijken dat daarna een operatie moet volgen, dan zal deze plaatsvinden in Leeuwarden. Behandelingen als chemo- of hormoontherapie kunnen vervolgens weer in alle vier ziekenhuizen plaatsvinden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply