Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 3 x familiemediation
    Rate this post

    In mijn praktijk komt het steeds vaker voorbij: de invloed van een ernstige ziekte op je relatie, op de familieverhoudingen.

    Uit liefde scheiden
    Een echtpaar meldt zich samen met de puberkinderen in verband met een scheiding. Bij Leo, 52 jaar, is een zeer vroege Alzheimer vastgesteld en hij is vastbesloten om Eef haar vrijheid te geven. Zijn angst is dat Eef en de kinderen zich volledig aan hem gaan aanpassen, terwijl hij op een gegeven moment niet meer zal weten wie ze zijn. Eef heeft zich in eerste instantie verzet tegen de scheiding, maar de vastbeslotenheid van Leo maakt dat ze met z’n allen aan tafel zitten. Na enkele zware gesprekken ligt er een convenant en ouderschapsplan waar iedereen zich in kan vinden. Het mooie van deze mediation zit in de eerlijkheid en de liefde in dit gezin. Vanuit deze liefde durven de gezinsleden elkaar los te laten.

    De uitputting nabij
    Maurice en Linda hebben al heel wat meegemaakt; zijn samen door diepe dalen gegaan. Toch wisten ze: ‘Dit redden wij’. Nu heeft Maurice mij gebeld. Hij is er klaar mee en vraagt hoe dat dan werkt: scheiden via een mediator. Hij heeft namelijk geen zin om al zijn zuurverdiende geld naar een advocaat te brengen.
    Tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek leg ik uit hoe ik werk. Bij Linda vloeien de tranen rijkelijk en ook Maurice heeft het niet gemakkelijk. Wat blijkt: ongeveer 2 jaar geleden is hun psychisch zieke zoon zelfstandig gaan wonen, maar dit gaat niet goed. Hij vergeet zijn afspraken, neemt zijn medicijnen niet en veroorzaakt overlast. Maurice had zich erop verheugd om na zijn vervroegd pensioen van het leven te gaan genieten samen met Linda. Door het continue zorgen voor hun zoon wil Linda niet op reis en kan zij niet genieten. Sterker nog: ze is de uitputting nabij.
    We hebben samen de mogelijkheden op een rijtje gezet. Na twee bijeenkomsten (waarvan één met hun zoon en de twee andere kinderen) was Linda zover dat ze inzag dat zij niet alle verantwoordelijkheid in haar eentje kon dragen, en Maurice wilde in relatietherapie.

    De vlinder
    In een van mijn eerste familiemediations/ -coachings had ik het genoegen om Rita bij te staan. Zij was midden 60, had borstkanker gehad en genoot met volle teugen van haar leven. Vóór haar ziekte was Rita, alleenstaand, een harde werkster en een spaarzame huismus. Nu maakte ze reizen en ging ze naar theatervoorstellingen. Haar familie stond niet achter haar nieuwe levensstijl. Voor Rita was dat onbegrijpelijk: het was toch super dat zij het overleefd had? De afkeuring leek vooral te zitten bij de ‘dames’ in de familie en zo gebeurde het dat we met 6 vrouwen om de tafel zaten. Zorgen werden gedeeld, maar ook angsten: deed Rita niet te veel? Maakte ze niet al haar spaargeld op? Enzovoort. Rita kon in alle rust vertellen dat zij nu deed wat ze al die jaren had voorbereid, alleen had zij altijd het idee gehad het eeuwige leven te hebben. Door haar ziekte was het voor haar duidelijk geworden dat ze zó voorbij kon zijn.

    Dit zijn drie verschillende situaties waarbij ik, als familiemediator, de juiste begeleiding mocht geven. Vraag je je na het lezen af of familiemediation iets voor jou of jullie zou kunnen zijn, neem dan vrijblijvend contact op.

    Patries Baijer-Jakubka
    mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation

    Enkele tips
    – Laat de spanning niet te hoog oplopen.
    – Besef dat er meerdere mogelijkheden of oplossingen zijn.
    – Ook voor familiemediation is subsidie via de Raad voor Rechtsbijstand mogelijk. Denk niet te snel ‘Dat kan ik niet betalen’.

    De MfN-registermediator:
    – Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
    – Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
    – Klacht- en tuchtrecht.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply