Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Alle ins & outs rond veilige plastische chirurgie
    Rate this post

    Je hebt het vast weleens gezien: een aanbieding bij een doktersadres of kliniek waar je tegen een spotprijs een cosmetische ingreep kan laten doen. Zulke aanbiedingen klinken aanlokkelijk: voor een zeer lage prijs kun je een ooglidcorrectie, of zelfs een borstvergroting laten uitvoeren. Maar hoe weet je nou of deze operaties ook veilig zijn? Niet alleen fillers en botox worden tegenwoordig in allerlei prijsklassen aangeboden. Ook bestaat er een wildgroei aan aanbieders van grotere en chirurgische ingrepen, zoals de populaire borstvergroting en liposuctie. Is het terecht om hier vraagtekens bij te zetten? Dr. Ali Pirayesh, plastisch chirurg en bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), kan hier alles over vertellen.

    ‘Goedkoop is vaak duurkoop’, stelt Pirayesh meteen. ‘Wat vaak niet duidelijk is, is dat er een verschil is tussen plastisch chirurgen en cosmetisch artsen. Plastisch chirurgen zijn de enige artsen die de specialisatie ‘plastische chirurgie’ in hun vooropleiding hebben gevolgd, in tegenstelling tot cosmetisch artsen (en hen die zich cosmetisch chirurg noemen). Dit zijn BIG-geregistreerde artsen zonder een gevalideerde chirurgische opleiding, maar die zichzelf wel vakbekwaam vinden. Denk aan een huisarts die in het buitenland een paar cursusjes heeft gedaan. Laatst was er nog een arts die iemand met een buikwandcorrectie zó de straat heeft opgestuurd, zonder hersteltijd en nazorg. In mijn kliniek heb ik weleens patiënten in de behandelstoel zitten die verminkt zijn door dergelijke ingrepen. Het belang van de juiste opleiding en ervaring mag niet worden onderschat, zeker bij onomkeerbare operaties.’

    Geen kortingsacties

    Hoe kun je zulke verstrekkende gevolgen voorkomen? Pirayesh: ‘Overweeg je om je te laten opereren, ga dan eerst na of iemand erkend lid is van de NVPC én erkend lid is van Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Zo krijg je een beeld van de specialisatie van de plastisch chirurg en weet je dat hij of zij zich regelmatig laat nascholen. Ook worden de aangesloten plastisch chirurgen om de vijf jaar onafhankelijk gecontroleerd op vakbekwaamheid en het naleven van de eisen van de vereniging. Is een plastisch chirurg geen lid, dan is hij niet vakbekwaam bevonden of heeft hij de eisen niet nageleefd. Eén van de eisen is dat plastisch chirurgen geen kortingsacties mogen doen met tijdsdruk. Acties als ‘Kies vóór de zomer nog voor een schaamlip-correctie en profiteer van de aanbieding!’ zijn dus bij voorbaat al te wantrouwen.’

    Niet alleen kun je als consument bij dergelijke scherpe aanbiedingen vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de behandeling, ook word je onder tijdsdruk gezet. Pirayesh: ‘Mensen die bij mij komen voor bijvoorbeeld een grote ingreep als een borstoperatie, moeten altijd minstens een week nadenken. Zo is er genoeg tijd om alle informatie in te winnen en na te gaan of ze er een goed gevoel bij hebben. Teleurstellingen kunnen dan zoveel mogelijk voorkomen worden. Wat veel mensen trouwens niet weten, is dat plastisch chirurgen naast alle invasieve ingrepen zoals lipofilling, neuscorrecties, schaamlip-correcties en borstoperaties ook non-operatieve ingrepen doen, zoals met botox en fillers. Doordat plastisch chirurgen deskundig zijn op het gebied van de anatomie van het gezicht, krijg je bij hen het mooiste resultaat.’

    Gouden regels

    Overweeg je een cosmetische ingreep, dan doe je er goed aan om op de volgende zaken te letten: 

    1. Ga na of de plastisch chirurg de juiste papieren en ervaring heeft voor jouw voorgenomen ingreep. Controleer op zijn minst of die lid is van de NVPC (www.nvpc.nl) en de NVEPC (www.nvepc.nl).
    2. Bedenk goed welke verandering je wilt en probeer samen met de plastisch chirurg na te gaan of het gewenste resultaat haalbaar en realistisch is.
    3. Ga uitgebreid in gesprek met de plastisch chirurg en laat je informeren over de exacte ingreep (zoals het verloop en de duur van de ingreep en het herstel), de mogelijke risico’s en de mogelijke alternatieven voor de ingreep.
    4. Neem altijd bedenktijd na het gesprek, al ben je nog zo zeker van je zaak. Laat het thuis nog eens goed op je inwerken en ga alleen onder het mes als je er 100% achter staat. 
    5. Ga na of de nazorg goed geregeld is en hoe de plastisch chirurg omgaat met complicaties. Ook is het belangrijk om na te gaan wat allemaal bij de prijs is ingegrepen, zoals consulten na de operatie, eventuele herstel-procedures, en een mogelijke overnachting. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply