Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oncologische voetzorg bij de podotherapeut
    Rate this post

    Elk jaar neemt het aantal kankerpatiënten toe. Vorig jaar kwamen er zelfs meer dan 110.000 kankerpatiënten bij. Gelukkig geneest het merendeel, maar toch kunnen kanker en de behandeling allerlei bijwerkingen met zich meebrengen aan onder andere de voeten. Denk hierbij aan het hand-voetsyndroom, neuropathie, overmatig eelt of nagelafwijkingen. Patiënten bezoeken daarom steeds vaker een podotherapeut voor de juiste voetzorg. Die helpt bij het verminderen of voorkomen van klachten.

    De podotherapeut is een erkende specialist in de voetengezondheidszorg. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/of rug. De podotherapeut ziet in de praktijk een grote diversiteit aan patiënten, waaronder patiënten met kanker.

    Wat kan de podotherapeut betekenen?
    Sepp Mortelmans, podotherapeut en MSU echografist bij RondOm Podotherapeuten, vertelt: ‘Wanneer er een patiënt met kanker bij mij op de praktijk komt, screen ik de voeten en probeer ik de bijwerkingen die de ziekte met zich meebrengen te voorkomen en verminderen. Ik geef bijvoorbeeld een schoenadvies en vervaardig eventueel podotherapeutische zolen en/of een orthese. Het is belangrijk om tijdens de behandeling van kanker op controle te komen, zodat ik alles goed in de gaten kan houden en eventueel terugkerend eelt en drukplekken behandel.’
    Daarnaast zijn er nog tal van andere tips die een podotherapeut kan geven om de voeten in een zo’n goed mogelijke conditie te brengen en behouden. Het is hierbij natuurlijk wel van belang dat, wanneer iemand actief behandeld wordt voor kanker, de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.

    Hand-voetsyndroom
    Een veelvoorkomende klacht is het hand-voetsyndroom. Sepp: ‘Deze bijwerking zie ik vaak op plekken waar veel wrijving is, zoals de voetzolen. Ook zijn de hielen vaak aangedaan. Eerst ontstaat er vaak een tintelend of jeukend gevoel in de huid en enkele dagen later kan dit overgaan in een branderige pijn. Dan zal er symmetrische roodheid ontstaan met zwelling op de voetzolen en handpalmen. Ook zien we vaak dat er eelt (hyperkeratose), blaren, zwelling en ontvelling ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om, alvorens de behandeling met chemotherapie start, bij een podotherapeut en eventueel (medisch) pedicure geweest te zijn.’

    Over RondOm Podotherapeuten
    RondOm Podotherapeuten bestaat uit een groot team van samenwerkende (sport)podotherapeuten, bewegingswetenschappers en MSU-echografisten, werkend over meer dan 190 locaties in Nederland. De professionals hebben een zeer breed netwerk binnen de gezondheidszorg en bundelen hun krachten om de hoogst haalbare kwaliteit van zorg te kunnen leveren.

    Locaties in de Hoeksche Waard
    De podotherapeuten van RondOm zijn op meerdere locaties in de regio Hoeksche Waard te vinden.
    – ’s-Gravendeel: Medisch Centrum Trigoon
    – Numansdorp: Medisch Centrum Het Zandpad
    – Oud-Beijerland: Medisch Centrum Metrum & Medisch Centrum Molenaar
    – Zuid-Beijerland: FysioFitt
    – Puttershoek: Laning 11
    – Strijen: Medisch Centrum Strijen

    Tips voor de verzorging van je voeten
    – Smeer je voeten dagelijks in met crème of zalf die de huid hydrateert en verlies van vocht voorkomt. Je kunt altijd bij je huisarts vragen naar een specifieke crème die gebruikt kan worden wanneer je behandeld wordt voor kanker.
    – Vermijd stevig wrijven wanneer je jezelf insmeert. Dit geldt voor het gehele lichaam.
    – Neem korte, lauwwarme douches.
    – Gebruik een milde, vochtinbrengende, ongeparfumeerde douchegel of doucheolie.
    – Draag katoenen sokken.
    – Bescherm je handen en voeten tegen de zon.
    – Vermijd extra druk op de voeten, zoals bij joggen, aerobics, wandelen, springen, strakke schoenen en hoge hakken.
    – Voorkom huidbeschadigingen aan je handen en voeten.
    – Gebruik geen kunstnagels.
    – Knip de nagels recht wanneer je dit nog zelf wilt doen.
    – Voorkom natte bezigheden, bijvoorbeeld zwemmen.
    – Föhn je vingers of tenen eventueel droog; zeker in het geval van paronychium.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply