Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zit ziekte tussen je oren?
    Rate this post

    Ziek zijn: we weten er allemaal alles van. Je voelt je niet alleen lichamelijk heel vervelend, maar ook psychisch heeft het veel invloed. Je voelt je onzeker, angstig, mentaal minder sterk, veel pessimistischer dan anders en je hebt het gevoel de zaken even niet aan te kunnen. Je neiging om dan negatief te denken is veel groter, en dat heeft dan weer invloed op de gezondheid van je lichaam.

    Wereldwijd onderzoek geeft aan dat 95% van alle ziekten zijn oorsprong vindt in stress. Deze stress zijn we ons helemaal niet meer bewust. We voelen het niet meer en als we het al voelen, gaan we onszelf snel afleiden, want ‘het komt niet uit’, ‘ik heb het te druk’, ‘nog éven en dan doe ik het rustiger aan’, ‘ik pak wel een pilletje’ enzovoort.Op deze manier gaan we maar door en door, en gaandeweg gaat ons lichaam steeds meer protesteren, met ziekte als gevolg.

    Stress- of ontspanningsstand
    Veel stress ontstaat door alles wat wij denken.Dat veroorzaakt een gevoel, dat een bepaalde reactie geeft in je hartritme. Je hart stuurt signalen naar je hersenen, die dan je lichaam in de stressstand (met behulp van stresshormonen) brengt of in de ontspanningsstand (met behulp van ontspanningshormonen). Tijdens stress ligt je weerstand stil en trek je je gezondheid naar beneden. Ons lichaam blijkt gemiddeld 90% van de tijd in de stressstand te staan. We hebben dat niet in de gaten; denken ons vaak ‘ontspannen’, te voelen terwijl dat niet zo is. Geen weerstand dus en dat is slecht voor je gezondheid. Gevolg? Ziekte.

    Verander je gedachten
    Onze gedachten zijn dus een heel grote bepalende factor en vooral gericht op wat we níét hebben, níét kunnen, wat die en die ons aangedaan hebben enzovoort. ‘Verander je gedachten, verander je leven’ is dan ook een hedendaags motto waar enorm veel waarheid in zit. Dus ja, ziekte zit tussen onze oren; alleen zijn we het ons nog niet bewust.

    Stressreductie
    Je kunt zelf al veel invloed hebben op je gezondheid: ga anders om met je stress en stressoren. Denk en wees positief, kijk naar wat je wél nog hebt of kunt en geniet van je leven. Doe aan echte stressreductie in plaats van enkel aan ontspanning. Tijdens ontspanning blijf je namelijk denken en juist dáár wordt veel stress veroorzaakt.
    Natuurlijk spelen er nog vele andere zaken een rol, maar daarover later meer.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply