Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wensen, dromen en doelen. Alles is mogelijk!
    Rate this post

    Waar doe je goed aan? Welke begeleiding heeft een kind of jongere nodig? Bied je alles wat het kind nodig heeft? Werk je volgens een protocol of pas je de begeleiding aan op de zorgbehoefte van het individuele kind? Welke benadering past bij een kind?

    Er zijn behandelmethoden (evidence based) die op specifieke hulpvragen ingaan. Dit is vaak met een protocol, oefeningen, thuisopdrachten en een werkboek. Van deze behandelmethoden is onderzocht en wetenschappelijk bewezen dat de behandeling effectief is voor bijvoorbeeld verbetering van het zelfbeeld.

    Een meisje (17 jaar) en een jonge vrouw (20 jaar) met een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis), een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebben dezelfde hulpvragen en doelen, namelijk:
    • het verbeteren van het zelfbeeld en vergroten van het zelfvertrouwen
    • inzicht krijgen in de angststoornis en wat dit voor hen betekent
    • vaardigheden aanleren om met angsten en zorgen om te gaan en deze te overwinnen

    Verschillende benaderingen
    Ook al komen ze bij Yoi met dezelfde doelen, we kunnen niet hetzelfde begeleidingstraject uitzetten voor beide meiden. Het zijn bijzondere individuen met andere interesses, mogelijkheden, wensen en doelen. Ze hebben beiden iets anders van Yoi nodig: een andere benadering, andere activiteiten, een andere inhoud van gesprekken. Ze ervaren de wereld anders en hebben iets anders nodig van hun omgeving.

    Mogelijkheden en talenten
    Wat we bij Yoi doen, is het onderzoeken van de zorg­behoefte van het individu. Waar liggen de mogelijkheden en talenten? Waar haalt deze persoon plezier uit en wat wil het zelf? Wat zijn zijn of haar wensen, dromen en doelen? De eerste stap voor het bieden van de juiste ondersteuning is uitzoeken welke benadering passend is voor het kind. Werkt het voor een jonge vrouw van 20 jaar niet om iedere week een afspraak op kantoor te hebben om te praten over haar angsten en hoe ze hiermee kan omgaan? Dan gaan we naar buiten, naar school, de supermarkt, we reizen met het OV, gaan naar een andere stad en we zoeken spannende situaties op. Door alert te blijven en te zoeken naar de juiste begeleidingsvormen, kunnen we de zorg op maat bieden, passend bij de behoeften van de kinderen en jongeren die bij Yoi komen.

    Zorg op maat
    Beide meiden hebben het nodig om zelf te ervaren wat er gebeurt in hun lijf en hoofd als zij spanning of angsten ervaren. Door praktische en ervaringsgerichte begeleiding te bieden, in combinatie met onderdelen uit evidence én practice based behandelmethoden, geven we deze meiden zorg op maat.
    Op deze manier leren zij zichzelf beter kennen. ‘Wie ben ik?’ ‘Wat kan ik?’ ‘Wat wil ik?’ ‘Waar ben ik goed in?’ ‘Wat vind ik lastig?’ ‘Hoe ga ik om met de dingen die ik lastig vind?’ Zo krijgen zij een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Zij streven hun eigen doelen na. En als ze in zichzelf geloven, is alles mogelijk!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply