Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Het gezin centraal
    4/4 - (1 stemmen)

    De ideeën over wat goede zorg is, veranderen voortdurend en ook ziekenhuizen veranderen mee. Het Ommelander Ziekenhuis Groningen is hierop geen uitzondering en is onder andere volop bezig met ‘gezinsgerichte zorg’, rondom Ouder en Kind Zorg.

    Misschien weet je hoe het vroeger ging: allemaal pasgeboren baby’s naast elkaar in één kamer in het ziekenhuis, zonder dat de kersverse moeder in de buurt was. Inmiddels is er het besef onder ziekenhuizen dat juist de eerste paar dagen belangrijk zijn voor de hechting tussen moeder en kind. Door de baby in het begin zo min mogelijk van de rest van het gezin te scheiden, wordt er gestreefd naar een optimale hechting tussen ouders en baby. Bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen staat daarom het gezin centraal: datgene waar het gezin het meest behoefte aan heeft en dat wat het beste is voor het kind. Er wordt zoveel mogelijk vraaggericht gewerkt en ook bij bevallingen wordt geprobeerd zoveel mogelijk de thuissituatie na te bootsen. Een medische indicatie betekent niet meteen ‘medisch’ bevallen.
    Is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om continu een hartfilmpje te maken van de baby? Dan wordt dit ook zeker niet gedaan. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de manier van bevallen, zoals bijvoorbeeld verschillende houdingen, massage en continue begeleiding.

    Kraamsuites
    Zo heeft het ziekenhuis vier ‘kraamsuites’. In zo’n kraamsuite kan zowel de moeder als de vader met hun pasgeboren baby verblijven en bezoek ontvangen, totdat ze weer naar huis mogen. Ook kunnen eventuele broertjes en zusjes in overleg blijven slapen. De vier suites zijn voorzien van een eigen zithoek, privébadkamer en onder andere een magnetron, Senseo, waterkoker en koelkast. Met deze service is het Ommelander Ziekenhuis Groningen uniek in de regio.

    Ook voor kinderen op de kinderafdeling is er gezinsgerichte zorg. Tijdens een opname van een ouder ziek kind kunnen altijd de ouders en/of een opa of oma blijven slapen.

    Natuurlijke keizersnede
    Het zoveel mogelijk bij elkaar houden van moeder en baby is ook van toepassing op baby’s die door middel van een keizersnede ter wereld zijn gekomen. De ouders kunnen, als ze dat willen, de baby geboren zien worden. Daarna blijft de baby zoveel mogelijk bij kersverse ouders, totdat zij met z’n allen terug kunnen keren naar de afdeling. Deze ‘natuurlijke keizersnede’ wordt ook wel ‘gentle sectio’ genoemd.

    Zorg dichtbij huis
    Het Ommelander Ziekenhuis Groningen is ook gestart met een verloskundespreekuur op locatie. Zwangere vrouwen met een medische indicatie kunnen worden gezien door de gynaecoloog op de praktijk van hun eigen verloskundige. Het voordeel hiervan is zorg dicht bij huis, doordat de gynaecoloog juist naar de patiënt toe komt. De eerste reacties op deze werkwijze zijn positief: zwangere vrouwen waarderen deze vorm van service zeer.

    Het Ommelander Ziekenhuis Groningen is nu al vooruitstrevend met gezinsgerichte zorg, maar op de nieuwe locatie in Scheemda wordt dat nóg verder doorgevoerd en uitgebreid. Dan kan alle zorg voor moeder en kind gerealiseerd worden op één kamer. Dit houdt in dat in iedere situatie, dus ook bij een ziek kind en/of moeder, de zorg niet meer gescheiden wordt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply