Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Maak kennis met je nieuwe leven
    Rate this post

    Wat is het toch een bijzondere tijd, zo’n zwangerschap! Bij een zwangerschap komt, zeker als je het voor de eerste keer ervaart, wel veel kijken. Je krijgt te maken met allerlei nieuwe dingen waar je eerder misschien niet echt bij stilgestaan hebt, in je lichaam, in je omgeving en in je relatie. Een goede verloskundige aan je zijde, waar je jouw vragen bij kwijt kunt en waar je op kunt bouwen, biedt jou de ondersteuning die je juist nu kunt gebruiken.

    Een zwangerschap zet je wereld op zijn kop. Maar als je eenmaal bevallen bent, draait die wereld niet ineens weer terug. Waar eerder je partner, je familie of vrienden je prioriteit hadden, staat nu je kleine zonder enige twijfel op de eerste plek. Hierdoor kunnen jullie als nieuwe ouders elkaar nog wel eens uit het oog verliezen.

    De verbinding aangaan
    Verbinding staat tijdens een zwangerschap centraal. Verbinding met je nieuwe kindje, maar ook verbinding met elkaar als partners. En natuurlijk, verbinding met de verloskundige, die je in het proces zal bijstaan. Niet voor niets dat de nieuwe verloskundigenpraktijk van Dieuwke Ottens daarom De Verbinding heet. Centraal binnen alle activiteiten en begeleiding staan de volgende unieke kernprincipes: Kennis, Samen, Preventie en Wijkgericht.

    Deskundige begeleiding op ieder gebied
    Binnen de praktijk werkt Dieuwke met haar collega Nina nauw samen met een netwerk van andere experts. Ze hebben deskundigen in eigen huis, zoals een diëtiste, bekkenfysiotherapeut en psycholoog. Daarnaast bieden ze echo’s aan in het eigen echocentrum De Schoot. Doordat de echoscopistes die daar werken alleen maar echo’s maken, bezitten zij zoveel kennis en ervaring dat de kwaliteit gewaarborgd is. Dat geldt ook voor de samenwerkingspartners die onder andere begeleiding bieden bij alle vragen op het gebied van borstvoeding en de begeleiders van cursussen als voorbereiding op de bevalling. De verbinding met deze professionals geeft de mogelijkheid om complete begeleiding te bieden op ieder gebied.

    Positief de bevalling ingaan
    Dieuwkes hulp gaat verder dan alleen verloskundige zorg: ze geeft ook persoonlijke begeleiding aan mensen die bijzondere hulp nodig hebben bij hun zwangerschap of op seksueel gebied. Ze vertelt bijvoorbeeld dat een aantal vrouwen hun eerdere bevalling negatief hebben ervaren. ‘Het maakt dat je gaat twijfelen of je nog een keer zwanger wil worden. Een gevoel van falen kan overheersen na afloop. Juist dan is het goed om in actie te komen. Dit doen we door de bevalling te analyseren en patronen te gaan herkennen. Soms gebruik ik hierbij EMDR, een methode specifiek gericht op het behandelen van traumatische ervaringen. Ik zie vaak dat met 1 of 2 gesprekken veel vrouwen een volgende bevalling wel weer met vertrouwen kunnen ingaan. Het feit dat ik naast deze specialisatie ook verloskundige ben, draagt daar absoluut aan bij.’

    Een kolossale taak
    Door haar werk als verloskundige weet Dieuwke ook dat het zorgen voor je baby een kolossale taak is. Je kindje neemt na de bevalling snel de eerste plek in je leven in. Je wereld staat daarbuiten vaak stil. De overgang van partnerschap naar ouderschap heeft effect op de relatie. ‘Andere onderwerpen krijgen voorrang, waardoor onderdelen van jullie relatie, bijvoorbeeld de behoefte aan seks, onderwerpen van discussie kunnen worden. Mannen en vrouwen kunnen hier ook allebei anders op reageren en er kan frictie in de relatie ontstaan. Het probleem kan klein beginnen, maar uitgroeien tot iets veel groters, waardoor het kleine dingetje een onbesproken olifant wordt. Door er open over te praten, haal je de beladenheid vaak al weg. Soms moet je als nieuwe ouders ook leren om weer partners te worden. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat er helemaal niet zoveel aan de hand is. Je bent elkaar gewoon halverwege de rit kwijtgeraakt. Ik kan jullie als consulent seksuele gezondheid NVVS dan helpen om elkaar weer te vinden.’

    Vragen over seksualiteit?
    In je relatie kun je tijdens een zwangerschap, maar ook zonder dat er een kindje in het vooruitzicht is, op seksueel gebied problemen tegenkomen. Misschien heb je niet evenveel behoefte aan seks, misschien zijn er erectieproblemen, pijn bij het vrijen of is de een steevast minder opgewonden dan de ander. Intimiteit is in veel relaties een belangrijk onderdeel. Veel mensen vinden het bij problemen toch vaak moeilijk om hier hulp bij in te schakelen, waardoor het probleem steeds groter gaat worden.

    Dieuwke vertelt dat dat nergens voor nodig is. In de Praktijk voor Seksuele Gezondheid in Haarlem-Noord, waar ze tevens eigenaar van is, kun je voor al je vragen en problemen op seksueel gebied terecht. ‘Je hoeft je nergens voor te schamen. Voor mij is niets vreemd en ik hoor ook eigenlijk nooit iets waarvan ik denk ‘Dat heb ik nog nooit eerder gehoord.’ Er is simpelweg een probleem en dat lossen we op. Spannender moet je het ook niet maken. Ik merk door mijn ervaring in het vak dat bij veel problemen, juist door ze op tijd te bespreken, we snel tot een oplossing komen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply