Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Onderzoek naar jouw ongeboren kind
    Rate this post

    Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Er gaat een indrukwekkende periode van start met mooie momenten én met vraagstukken die soms best lastig zijn voor jullie als aanstaande ouders.

    Voorheen was de NIPT beschikbaar voor een beperkte groep zwangeren. ‘NIPT’ staat voor ‘niet-invasieve prenatale test’, waarmee via het bloed van de moeder kan worden onderzocht of de baby het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. Sinds 1 april 2017 kunnen alle zwangeren kiezen voor NIPT. De NIPT wordt dan aangeboden als eerste test, zonder voorafgaande combinatietest. Als je wilt, kun je nog wel blijven kiezen voor de combinatietest.

    NIPT bij meerlingzwangerschap
    Als je zwanger bent van een twee-eiige tweeling, kun je geen NIPT krijgen. In dit geval zijn de onderzoeksresultaten namelijk niet betrouwbaar, omdat er niet uit het bloed kan worden afgeleid welk kind aangedaan is. Wel kun je dan een combinatietest laten doen. Bij een een-eiige tweelingzwangerschap kun je wel een NIPT krijgen.

    Voordelen van NIPT
    Voorheen werden eventuele afwijkingen onderzocht door een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, waarbij het risico op een miskraam verhoogd was. Bij NIPT wordt in het bloed van de moeder naar het DNA van de baby gekeken en hierbij is er geen verhoogd risico op een miskraam. Een ander groot voordeel van de NIPT is dat er onderzoek kan worden gedaan naar meer DNA-afwijkingen, bijvoorbeeld of de ongeboren baby drager is van het erfelijke borstkankergen. Mocht dit zo zijn, dan is het verstandig dat de ouders zich ook laten onderzoeken. Verder geeft de combinatietest een kans aan, terwijl je bij de NIPT voor 99% zeker weet of je kindje een afwijking heeft of niet.

    Een persoonlijke keuze
    Bij de keuze voor wel of geen NIPT kunnen er veel vragen bij je opkomen. Wil je deze test überhaupt laten doen? En wat doe je als de uitslag aangeeft dat je kindje een syndroom heeft? Dit zijn persoonlijke en soms best ingewikkelde overwegingen en het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te worden. In het Waterlandziekenhuis krijg je als zwangere altijd een informatief counselinggesprek bij je eigen verloskundige. Jullie bespreken bijvoorbeeld jouw leeftijd en de kansen op een kindje met een afwijking, wat je kunt doen met de uitslag en wat je kunt verwachten als je kindje een syndroom heeft. Je krijgt informatie die gebaseerd is op feiten en kansen en géén advies, want jij en je partner maken zelf de keuze of je een NIPT wilt of niet.

    Volledig aanbod geboortezorg
    Het Waterlandziekenhuis heeft een volledig aanbod van geboortezorg waarbij je alle disciplines onder één dak kunt vinden: consulten bij de verloskundige, counselinggesprekken over prenataal onderzoek, termijnecho’s, de verloskamers en het geboortehotel waarin je kunt bevallen in een huiselijke setting.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply