Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Verslaving? Laat je leven niet beheersen!
    Rate this post

    Niets is zo moeilijk als het afleren van een slechte gewoonte. Zeker wanneer deze gewoonte zich heeft ontwikkeld tot iets dwangmatigs. Veel ongezonde gewoontes worden sociaal geaccepteerd, want niemand zal opkijken als jij een biertje naar binnen werkt om bij te komen na een lange dag. Of als je dagelijkse verschillende keren naar de koffieautomaat gaat of een sigaret opsteekt. Maar als je hiervan afhankelijk bent om te kunnen functioneren in het dagelijks leven, dan is er sprake van een verslaving. Het wordt dan tijd om hierin verandering te brengen voordat de problemen zich opstapelen.

    Er zijn twee soorten verslavingen: een verslaving aan stoffen (zoals tabak, alcohol en drugs) en een verslaving aan gedrag (bijvoorbeeld gokken, gamen of emotie-eten). Verslaving kan een behoorlijk negatief effect hebben op je dagelijks leven. Je gezondheid, je portemonnee, je werk en je relaties kunnen hierdoor in gevaar komen. Een verslaving maskeert meestal een onderliggend probleem. In plaats van je emoties onder ogen te komen, grijp je naar het troostmiddel. Je ontvlucht het probleem, waardoor het probleem juist verergerd wordt. Vaak heeft verslaving ook een genetische oorzaak. De kans is groter dat je alcoholgebruik uit de hand loopt wanneer alcoholisme in de familie zit.

    Fases van verslaving
    Als je merkt dat je tekenen van een verslaving begint te vertonen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Vaak gaat het geleidelijk. Je merkt dat een gewoonte of gebruik je een goed gevoel geeft. Dit gevoel wil je herhalen, waardoor je een middel meer gaat gebruiken of iets vaker doet. Het maakt een steeds groter deel uit van je dagelijks leven. In de laatste fase beheerst de verslaving je leven. De hele dag blijf je eraan denken en ernaar verlangen. Je bent geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk en voelt je er niet meer ‘gewoon’ zonder.

    Professionele hulp
    Wanneer je de controle over je gebruik of gedrag kwijt bent en wel wat handvatten kunt gebruiken, is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen. Sociaal-pedagogisch therapeut Mirjam Roemeratoe-Flipse van Praktijk Munay-Ki helpt je grip te krijgen op je verslaving. Ze biedt verschillende therapievormen aan die je weer in je eigen kracht laten komen. Je pakt hiermee de kern van het probleem aan, waardoor de drang naar slechte gewoontes verdwijnt.

    Praktijk Munay-Ki biedt hulp bij onder andere:
    – verslaving (gamen, roken, alcohol, eetbuien, drugs)
    – angsten
    – stress, burn-out, PTSS en depressie
    – rouw & verlies
    – dyslexie, dyscalculie
    – AD(H)D, autisme
    – beelddenken
    – pesten

    Verschillende methodes
    Afhankelijk van de cliënt en de klacht werkt Mirjam met verschillende methodes, zoals EMDR, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), NLP, Re-Attach, Brain-Blocks, Systeemtherapie en PowerCoaching: een combinatie van psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en coaching.

    Voor jong en oud
    Mirjam werkt bij het Medisch Centrum Kinderplein (www.mckinderplein.nl) in Rotterdam en de provincie Zeeland, een multidisciplinair medisch centrum (artsenpraktijk) voor kwaliteit van leven, maar ook vanuit haar eigen praktijk in Middelburg. Bovendien is ze contactpersoon voor de lotgenotencontactgroep van de vereniging Impuls (AD(H)D) en Woortblind.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply