Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eindelijk weer breeduit durven lachen
    Rate this post

    Er gaat niets boven je eigen gebit, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Een gebitsprothese is een goed alternatief, maar zit niet altijd even stevig vast. Vooral bij de onderkaak komt dat nog wel eens voor. Dat komt omdat je onderkaak, bij het langdurig dragen van een gebitsprothese, gaat slinken. Je onderkaak wordt minder hoog waardoor de prothese te weinig houvast heeft. Lekker in een appel bijten of breeduit lachen wordt dan ineens minder vanzelfsprekend.

    Klacht bespreken met tandprotheticus
    Bespreek je klacht tijdens je controlebezoek bij Tandprothetiek Brabant. Als vervanging of aanpassing van de prothese niet mogelijk is, omdat je onderkaak te laag is, wordt samen met jou besproken of de hulp van een implantoloog ingeroepen zal worden. Een implantaat in de bovenkaak is zeldzaam. Implantaten in de onderkaak daarentegen komen veelvuldig voor. De implantoloog kan ervoor zorgen dat je prothese een hechte verbinding krijgt met je kaak, terwijl deze toch uitneembaar blijft. Dit wordt een klikgebit of –prothese genoemd.

    Doorverwijzing naar implantoloog
    Je tandprotheticus werkt op het gebied van de implantologie nauw samen met de implantoloog. Ze verwijzen naar elkaar en hebben duidelijke, onderlinge afspraken. Wanneer je ermee instemt om in je onderkaak implantaten te laten plaatsen, verwijst Tandprothetiek Brabant je schriftelijk door, waarna de implantoloog een afspraak met je maakt voor een eerste consult.

    Anamnese
    Er volgen verschillende afspraken bij de implantoloog. De implantoloog wil eerst inzicht krijgen in je gezondheid, medicijngebruik, eventuele allergieën en complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen. Je mondholte wordt geïnspecteerd en er wordt een röntgenfoto van je kaken gemaakt. Aan de hand van al die informatie wordt een behandelplan gemaakt dat uiteraard met jou besproken wordt.
    Zodra je zorgverzekeraar laat weten dat de implantaatbehandeling vergoed wordt, wordt de afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten.

    Plaatsing
    De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Over het algemeen gaat het om twee of vier implantaten. Deze kunstwortels die als een schroef in de kaak worden geplaatst, zijn gemaakt van titanium met een keramische buitenlaag omdat deze materialen niet door je lichaam worden afgestoten. Op de implantaten worden afdekschroeven gemaakt.

    Klikgebit maken
    Na de plaatsing ga je weer terug naar Tandprothethiek Brabant om je huidige gebitsprothese eventueel aan te passen zodat deze over de implantaten en afdekschroeven past. Ook wordt vast begonnen met het maken van je nieuwe klikgebit.

    Hygiëne zeer belangrijk
    Zowel je tandprotheticus als de je implantoloog maakt na het plaatsen nog een paar afspraken met je voor nacontroles. Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor je mond en je prothese is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. Daarnaast moet je je implantaten regelmatig door de mondhygiënist of implantoloog laten reinigen. Tot slot: roken en overmatig alcohol­gebruik hebben een nadelige invloed op het succes van het implantaat.

    Nieuwe klikprothese
    Na gemiddeld drie maanden is je kaak genezen van de ingreep en zit het implantaat vast in het bot van je onderkaak. Als de implantoloog na controle constateert dat het stevig is vastgegroeid, zal hij de afdekschroeven vervangen door drukknopen en je terugverwijzen naar Tandprothetiek Brabant voor plaatsing van je nieuwe klikprothese.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply