Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Praktische voedingsadviezen op maat
    Rate this post

    Overgewicht onder kinderen komt tegenwoordig steeds vaker voor, en dat kan leiden tot allerlei ongemakken en (welvaarts)ziektes, waaronder diabetes. Een diëtiste kan ouders en kinderen helpen bij een verantwoord eetpatroon.

    Eén van de opvallende verschillen met een aantal jaren geleden is dat de portiegroottes zijn toegenomen. Wat bijvoorbeeld in de bioscoop nu een ‘small’ portie popcorn genoemd wordt, was jaren geleden nog een ‘large’… Kinderen krijgen nu dus veel meer ongezonds binnen dan vroeger, en dat is een slechte ontwikkeling.
    Ook krijgen kinderen te veel suiker binnen. Neem nou de fruitdrinks die veel ouders hun kinderen meegeven voor school. In één zo’n pakje van 200 ml zit voor maar liefst 5 klontjes aan suiker! En maar heel weinig fruitsap. Ook de sportdrankjes zitten vol suiker. Veel beter is het om kinderen gewoon water te laten drinken.

    IJzertekort
    Een probleem is dat ouders ook niet altijd weten wat hun kind nodig heeft. Veel peuters en kleuters hebben een ijzertekort, omdat ze bijvoorbeeld te weinig groenten en fruit en niet voldoende graanproducten binnenkrijgen. Schoolgaande kinderen hebben als tussendoortje veel meer aan bijvoorbeeld een rijstwafel, biscuitje en fruit.

    Adviezen
    Christina Jesselsen is diëtiste en kan jou als ouder en je kind adviezen geven voor een gezond eetpatroon. En daarvoor hoef je helemaal niet je hele aanpak overhoop te gooien: al met kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je kind gezond opgroeit, met toch veel variatie in wat het eet.
    Christina helpt kinderen met overgewicht én onder­gewicht. Kinderen met ondergewicht willen vaak niet eten of lusten het eten niet dat hen wordt voorgezet. De sensatie van voedsel in de mond zoals grote stukken voedsel die te hard of te zacht zijn, zorgt ervoor dat ze niet willen doorslikken of kauwen en het weer uitspugen. Soms speelt een ander probleem, zoals een ziekte. Door hun medicatie kunnen ze een slechte eetlust ervaren. Ook kunnen er problemen ontstaan door bijvoorbeeld adhd, teveel eten of gepest worden.

    De praktijk van Chrstina is er ook voor volwassenen die vragen hebben over hun voeding. In 2016 wordt dieet­advisering voor maximaal drie uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige aanvullende pakketten zijn extra uren dieetadvisering opgenomen.
    Voor kinderen t/m 18 wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering en gaat het niet van het eigen risico af. Voor het maken van een afspraak heb je geen verwijzing door een arts nodig, maar de meeste verzekeraars noemen een verwijsbrief wel als voorwaarde om over te gaan tot vergoeding.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply